Investor Mari: uued aktsiad jõudsid kontole

Investor Mari
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: Erakogu

USA asjapulgad kirjutasid kui üks mees, et aprill oli börsidel haruldaselt halb kuu, ja mina võin sellele kahe käega alla kirjutada: aprillikuuga kadus mul portfellist 4,3 protsenti ehk 1577 eurot.

Tegelikult põhjustas osa langusest tehniline aps: kuna ostsin hiljuti Incapi aktsiaid, pidin eelmisel nädalal kreepsu saama, kui ühel hommikul avastasin, et aktsia on juba 80 protsenti odavnenud. Jah, firma teatas, et teeb aktsiaspliti, aga kuna aktsiaid kontol veel ei paistnud, siis tundus asi kahtlane. Igatahes läks aprillikuu mul sedapidi lukku, et Incapist tuli tervelt 792 eurot miinust.

Mari portfelli väärtus 30. aprillil: ​35 108,11

Õnneks on tänaseks pilt ilusam – miinust 65 aktsia kohta kõigest 46,8 eurot. Ettevõttel olid tugevad tulemused, aga eks teda närib see, mis kõiki teisi ettevõtteidki: küsimus, mis nüüd edasi saab ja kas kasv jätkub. (Ostsin 8. aprillil 13 aktsiat hinnaga 74,8 eurot tükk ehk kokku 972,4 eurot, aga lisaaktsiad on mul sellepärast, et aktsiaspliti käigus sain iga aktsia kohta neli tükki juurde.)

Pärismiinuse andis mulle aga Netflix: sarnaselt teiste investoritega võtsin vastu suure miinuse, tänaseks olen terve positsiooniga 38-protsendilises languses. Kui aprilli viimasel päeval sain kontol näha harjumuspärase plussi asemel 499 euro suurust miinust, siis täna on pilt selline, et olen oma nelja aktsiaga «ainult» 419 eurot miinuses.

Õppetund on selge: tuleb kiiremini reageerida. Enne Netflixi hiigellangust olid märgid õhus – küll viidati, et kasutajad saavad löögi, küll teatas Netflix ise, et olukord on nii hull, et hakkab nüüd kasutajate järel nuhkima, ja kes julgeb oma abikaasale seriaali vaadata anda, saab firmalt vastu näppe. Aga vaat aju ei ühendanud ära. Mõtlesin seda miinust vaadates, et mis ma nüüd teen… Kasutan oma vana head taktikat: ootan ja vaatan.

Aprillis tegin südame kõvaks ja viskasin välja Nio, mis umbes täpselt aasta otsa portfellis tiksus. Kui alguses tegi ta mulle head plussi, siis lõpuks jooksis omadega nii rappa, et mõtlesin nii nagu praegu Netflixi puhul, et asi on nii halb, et saab ainult paremaks minna. Aga vaat ei läinud! Müüsin 7. aprillil kõik 20 aktsiat hinnaga 21,63 USA dollarit tükk, teenustasuna tuli otsa 9,83 eurot. Ostuhind oli 39 dollarit, nii et nutt oli kurgus küll. Aga hea, et niigi läks – täna on see aktsia väärt 17 dollarit.

Praeguse seisuga on mu positsioonidest veel miinuspoolel LHV aktsia – no ei tule sealt seda tõusu, mida sügisel ostes lootsin –, aga ehk parandab pank veel ennast. Intressid hakkavad tõusma, saab ka pank rahvast rohkem nöörida.

Aprill näitas mulle, et ainus viis sellisel ajal pikaajaline investor olla on silmad-kõrvad kinni panna ja mitte midagi teha. Tunne on, et ükskõik mida teed, teed ikka valesti ning tuleks võtta kogu oma kasum ja hoopis kauplema hakata. Aga nii nagu ükski tõus ei saa olla igavene, ei saa seda olla ka langus. Kuigi ma kardan, et õige langus alles hakkab pihta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles