Intressihirm asendus USAs pöörase börsitõusuga

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investorid ootasid hinge kinni pidades USA keskpanga intressiotsust, seejärel läks aktsiate ostmiseks
Investorid ootasid hinge kinni pidades USA keskpanga intressiotsust, seejärel läks aktsiate ostmiseks Foto: EPA/Scanpix

Investoritel on palju hirme. Olgu selleks ettevõtete kvartalitulemused, Venemaa sõda Ukrainas, Hiina koroonapiirangud või inflatsioon. Pikalt on paanitsetud USA keskpanga intressitõstmise teemal.

USA keskpank tõstiski eilsel istungil baasintressi. Tervelt 0,5 protsendipunkti. Ja sellele järgnes börsidel kergendusralli.

Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 2,8, Nasdaq 3,2 ja S&P 500 kolm protsenti. Viimasele on see suurim tõus alates 18. maist 2020, kirjutab Reuters.

USA keskpanga baasintress on nüüd vahemikus 0,75-1 protsenti. Sellele järgnevad ka edaspidi intressi tõstmised, võimalik, et sarnases tempos.

USA keskpanga inflatsioonieesmärk on kaks protsenti, inflatsioon on aga 8,5 protsenti. Keskpanga juht Jerome Powell ütles pressikonverentsil, et inflatsioon on liiga suur ja nad mõistavad sellest tingitud probleeme. Ta lubas, et inflatsioon tuuakse alla.

Paljude ökonomistide arvates on USA keskpank venitanud liiga kaua intressitõstmisega ja nüüd tuleb sedavõrd rohkem intressi tõsta. See aga lööb majandust.

«USA keskpank on kindlasti ajast maas, nagu enamus keskpanku,» ütles George Masoni ülikooli Mercatuse keskuse õppejõud Thomas Hoenig BBCile, kes töötas varem ligi 40 aastat USA keskpangas. «Kuid praegu parandavad nad viga uue veaga. Väga suur intressitõus toob kaasa šoki. Selle eest makstakse kõrget hinda tõenäoliselt majanduslanguse näol.»

USA keskpank hakkab müüma varem kokku ostetud USA valitsuse võlakirju ja hüpoteekvõlakirju. Nende kokkuostmise toel on USA keskpanga bilansimaht paisunud üheksa triljoni dollarini. Juunist alates müüb keskpank võlakirju 47,5 miljardit dollarit kuus, septembris kasvab müük igakuiselt 95 miljardi dollarini.

Powelli sõnul on keskpankurite seas üksmeel, et intressi tõstetakse edaspidi poole protsendipunkti haaval. Kuigi mõni keskpanga nõukogu liige on ajakirjanduses soleerinud ja rääkinud 0,75 protsendisest intressitõusust, pole see keskpangas aktiivselt arutlusel olnud, märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles