Eurole plaanitakse 250 miljardi euro suurust päästepaketti (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Euromündid
Euromündid Foto: Mihkel Maripuu

Juba kõlavad valjult Euroopa keskpankurite hääled, mis nõuavad juulikuus Euroopa Keskpanga baasintressi tõstmist. See viib aga kreeni kehvemas rahanduslikus seisus riigid ja seetõttu hüüavad nüüd appi euro stabiilsuse eest seisvad ametnikud.

Euroopa Stabiilsusmehhanismi (European Stability Mechanism) juht Klaus Regling tahab Handelsblatti andmetel euro päästmiseks 250 miljardi euro suurust päästepaketti.

Regling läheb ise sügisel pensionile, aga Handelsblatti nähtud dokumentide põhjal tahab ta euroliidu aluseid enne seda veel korralikult kõigutada ning eurosüsteemi toimimist muuta. Uue süsteemi keskmeks peaks Reglingi jaoks saama nimetatud ESM ise.

Euro on alates aasta algusest dollari suhtes nõrgeneud 6,6 protsenti ja ühe euro eest saab tänase kursiga 1,056 dollarit.

ESM valdab 700 miljardit eurot.

Euro päästepakett pole ajaloos uus: viimati tehti seda enam kui kümnend tagasi, kui Kreeka võlakriis euro stabiilsust ähvardas.

Täna ütles Euroopa Keskpanga üks direktoritest, Isabel Schnabel, et peab juulikuist intressitõusu euroalal tõenäoliseks. Kui intressid tõusevad, teeb see majanduslikes raskustes riikide jaoks võlakirjade tagasimaksmise raskemaks ning ähvardab nõrgemad riigid sügavamale kriisi viia. Euroopa majanduse nõrgenemisele annab hoogu Ukraina sõda, mille majanduslikud mõjud pole paljude majandusekspertide andmetel veel kaugeltki avaldunud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles