Kas börsi ootab suurem kukkumine? Olukord meenutab 1981. aastat, kui keskpanga intressitõstmine tõi majanduslanguse (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kas S&P 500 indeks laseb turule sarnaselt Nasdaqiga karu lahti?
Kas S&P 500 indeks laseb turule sarnaselt Nasdaqiga karu lahti? Foto: AFP/SCANPIX

Investoritel teevad meele mõruks Föderaalreservi intressitõstmised. Mõne investori arvates päädib see USA laia aktsiaindeksi karuturuga.

Karuturuks kutsutakse tipust vähemalt 20-protsendist kukkumist, mis tähendaks pandeemiaajastu börsiralli lõppu, mis viis aktsiad USA keskpanga enneolematu majanduse toetamise abil rekordkõrgusesse.

Esmaspäevase 2,5-protsendise kukkumise järel on S&P 500 umbes 16 protsenti 3. jaanuari tipust madalamal. USA aktsiaturg heitleb aasta alguse halvima nelja kuuga alates 1939. aastast. Nasdaq jõudis karuturule juba märtsis ja on nüüd tipust 26 protsenti madalamal.

«USA keskpank pole kunagi varem nii aeglaselt reageerinud inflatsioonile, mis on aktsiatele tõsiselt negatiivne,» ütles Sierra Investmentsi asutaja David Wright Reutersile.

Valmistumine kuudepikkuseks karuturuks

Wright näeb paralleele praeguse olukorra ja 1981. aasta vahel, kui kõrge inflatsioon sundis keskpanka agressiivse intressitõusuni, mis surus majanduse langusesse. Ta vähendas portfellis aktsiate osakaalu, valmistudes kuudepikkuseks karuturuks, ostes asemele munitsipaalvõlakirju.

Wells Fargo strateeg Sameer Samana ütles, et S&P 500 on 1/3 võimalus kukkuda karuturule juhul, kui murdub tehniline toetustase 4100 punkti. Aktsiaindeks sai sellega esmaspäeval hakkama.

Comerica varahalduse investeerimisjuht John Lynch arvas, et täiesti pöörane 115-protsendine ralli koroonapõhjast muudab aktsiaturu väga haavatavaks jätkuvale kukkumisele. «S&P 500 peab põhja tegema ja see viib meid karuturule,» kirjutas ta. «Läinud aastal tegi aktsiaindeks 70 rekordit ilma vähemalt viieprotsendise kukkumiseta.»

Alates 1945. aastast on Harford Fundsi andmetel olnud 14 karuturgu. Keskmiselt kaotati 289 päeva jooksul 36 protsenti.

Kuigi kõigi karuturgudega ei kaasne majanduslangus, on alates 1968. aastast need nähtused käinud käsikäes, selgub CFRA Researchi andmetest. Goldman Sachs prognoosis, et järgmisel aastal on majanduslanguse tõenäosus 35 protsenti.

Credit Suisse'i analüütik Jonathan Golub langetas S&P 500 indeksi hinnasihi aasta lõpuni 5200 punktilt 4900 punktini, mis tähendaks 22-protsendist tõusuruumi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles