Luminori turuülevaade: paljud halvad uudised on aktsiate ja võlakirjade hinda sisse arvestatud

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Luminor panga kontor Viljandis.
Luminor panga kontor Viljandis. Foto: Marko Saarm

Luminori Eesti privaatpanganduse varahalduri Kalle Kose sõnul oli aprill finantsturgude jaoks taas keeruline. Möödunud kuud iseloomustasid languses aktsiaindeksid, jätkuv võlakirjade müügisurve ja üleilmse kasvuprognoosi kärpimine.

Keeruline geopoliitiline olukord kruvis kaupade ja teenuste hinnad veelgi kõrgemale ning suur osa maailma keskpankadest olid sunnitud intressimäärasid tõstma. Kalle Kose sõnul tingib see olukord riskantsete varade jätkuva ümberhindamise. Arenenud turgude indeks (MSCI World TRN) kukkus aprillis eurodes arvestatuna 3,3% ja arenevate turgude indeks (MSCI EM TRN) 0,4%.

«Kõikide halbade uudiste juures on positiivne see, et paljude negatiivsete stsenaariumitega on juba aktsiate ja võlakirjade hindades arvestatud ning seega eeldaks praegustelt hinnatasemetelt märkimisväärne allapoole liikumine ulatuslike negatiivsete üllatuste jätkumist,» ütles Kose.

Maailmapank teatas aprillis oma Covid-19 reaktsioonist suurema, 170 miljardi USA dollari suuruse päästepaketi loomisest kriisi all kannatavate riikide jaoks. IMF hoiatas oma viimases prognoosis maailmamajanduse võimalike vapustuste eest, eriti arenevatel turgudel, kuna kütuse ja toiduhinnad on järsult tõusnud, mis avaldab suurimat mõju väikese sissetulekuga riikide haavatavatele elanikkondadele.

«IMF kärpis 2022. aasta üleilmse majanduskasvu prognoosi 0,8 protsendipunkti võrra 3,6%-le. Arenenud turgude kasvuprognoosid vähenesid 0,6 protsendipunkti võrra 3,3%-le, samas kui arenevate turgude prognoosi kärbiti ühe protsendipunkti võrra 3,8%-le,» tõi Kose välja.

Kose tõstis esile ka USA Föderaalreservi esimees Jerome Powelli suuna rahapoliitika täiendavale agressiivsele karmistamisele, et saada inflatsioon taas 2% alla. Powelli sõnul plaaniti maikuu kohtumisel 50-baaspunktilist tõusu. Samuti eeldati, et sellele järgneb juulis veel üks 50-baaspunktiline intressimäärade tõstmine.

Aprillis kukkus Hiina mandriosa aktsiaturuindeks CSI 300 madalaimale tasemele alates 2020. aasta juunist, kuid hakkas hiljem taastuma. Riigi range koroonapoliitika, kohalike IT-hiidude ja teiste äriühingute represseerimine, kõikumised kinnisvarasektoris ning aeglustuv majanduskasv lõid investorid verest välja. Valitsus lubas hiljuti turge stabiliseerida ning kiirendada toetusmeetmete rakendamist, sh kärpida makse ja vähendada tasusid.

Kose lisas, et samas ei langetanud Hiina keskpank baasintressimäära, mis püsis 2,85% juures, valmistades pettumuse enamikule majandusteadlastele, kes olid oodanud kärbet, mis aitaks majandusel halveneva Covid-19 puhanguga toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles