USA keskpanga juhi karm tunnistus: hinnatõusu ohjamine on valus

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
USA kespanga juht Jerome Powell tunnistab, et neljakümne aasta kõrgeima hinnatõusu ohjeldamine on väga keeruline ega lähe valutult.
USA kespanga juht Jerome Powell tunnistab, et neljakümne aasta kõrgeima hinnatõusu ohjeldamine on väga keeruline ega lähe valutult. Foto: Scanpix/ CHINE NOUVELLE/ SIPA

USA keskpanga Föderaalreservi juht Jerome Powell hoiatas eile, et inflatsiooni kontrolli alla saamine saab olema valulik, kuid see on prioriteet.

Powell tõdes, et ta ei saa majanduse nn pehmet maandumist tagada, kuigi keskpank üritab intressimäärade tõusuga 40 aasta kiireimat hinnatõusu maha suruda, vahendab USA populaarne investorite kanal CNBC.

«Pehme maandumine oleks inflatsioonimäära tagasi 2 protsendi tasemele saamine ja samal ajal tugeva tööturu säilitamine. Praegu selle saavutamine on mitmel põhjusel väga suur väljakutse,» lausus keskpanga juht Marketplace’ile antud intervjuus.

Ta märkis, et pingelises, palgatasemeid üha ülespoole suruvas keskkonnas on intressimäärade kergitamisega kaasneva majanduslanguse vältimine väga tõsine väljakutse.

«See on väljakutse, see ei saa olema lihtne. Ja keegi ei arva, et see saab olema lihtne,» lausus Powell, lisades, et sellele vaatamata loodetakse eesmärgini jõuda.

Teiseks ametiajaks keskpanga juhiks kinnitatud Powelli suurim ülesanne on hinnatõusu kontrolli alla saamine. Aprillis kerkisid USAs kaupade ja teenuste hinnad mullu sama ajaga võrreldes 8,3 protsenti. Seda on vaid veidi vähem kui märtsi 8,5 protsenti, mis oli enam kui neljakümne aasta rekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles