SEB uuring: investeerimisel eelistatakse III samba pensionifonde ja aktsiaid

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
SEB Panga jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen.
SEB Panga jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen. Foto: Jake Farra

Eestis investeerimisega tegelevatest inimestest on üle poole oma sääste paigutanud kas III samba pensionifondidesse või aktsiatesse, näitab SEB korraldatud uuring.

Kolmandasse sambasse on investeerinud 56%, aktsiatesse 53% ning investeerimisfondi osakutesse 21% vastanutest. Börsil kaubeldavad fondid ehk ETF-id on oma portfelli valinud 8% ning võlakirjad 7% investoritest.

«Pensioni kolmanda samba investeeringud on viimastel aastatel jõuliselt kasvanud ning samuti on väga paljud investorid sisenenud aktsiaturgudele, nii et uuringu tulemus on selles mõttes ootuspärane. Kasvuruumi on näha börsidel kaubeldavatel ETF-idel,» ütles SEB jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen.

Uuringu kohaselt eelistavad Läti investorid III samba pensionifonde, mida leiab 52% investorite portfellidest. Järgnevad investeerimisega seotud elukindlustustooted (31%) ning aktsiad (17%). Leedus on esikohal elukindlustustooted (43%), millele järgnevad III samba pensionifondid (41%) ning aktsiad (27%).

Leppäneni sõnul näitab Eesti uuring, et ETF-idesse investeerimisel on takistuseks ebapiisavad teadmised – nii arvab ligi kolmveerand investoritest, kes ei ole ETF-idesse veel raha paigutanud. Kakskümmend protsenti ütles, et neil ei ole aega jälgida, mis toimub finantsturgudel ning 19% märkis, et neil ei ole piisavalt sääste ETF-idesse investeerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles