KRÜPTOKRAHH ⟩ Krüptokrahhis vaesunud mees läks firmajuhilt selgitusi nõudma, nüüd annab ta ise politseile aru (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Krüptorahad said TerraUSD kukkumisest korraliku löögi
Krüptorahad said TerraUSD kukkumisest korraliku löögi Foto: EPA/Scanpix

Mai algul toimunud kahe populaarse krüptoraha krahh šokeeris investoreid ja hävitas koos teiste krüptorahade kukkumisega 400 miljardit dollarit ehk 374 miljardit eurot.

Inimesed kaotasid oma elusäästud ja otsisid abi. Üks meeleheitel mees läks krüptoraha Luna bossi koduukse taha, mille eest politsei arreteeris külalise.

«Ma tundsin, et suren,» ütles Chancersi hüüdnime kandev krüptoraha spekulant. «Kaotasin lühikese ajaga palju. Kaotasin umbes 2,4 miljonit dollarit (2,24 miljonit eurot) krüptoraha.»

Ta on investeerinud krüptorahadesse alates 2017. aastast. Tänu bitcoin'i ja virtuaalrahade tõusule sai ta viie aastaga rikkaks.

«Ma olin rahaasjadelt ikka Koreas esimese protsendi sees,» rääkis ta. «Ja siis tuli krahh ja ma olen nüüd hädas,» rääkis ta BBCile.

Changers investeeris 800 000 dollarit tokenisse Terra Luna halvimal võimalikul ajal.

Terra Luna muutus kuulsaks 2021. aasta detsembris, kui mündi hind hakkas tõusma. Ja milline tõus see oli – viielt dollarilt tänavu aprilliks 116 dollarini. Changers, nagu paljud teised, panustasid sellele, et mündi tõus jätkub.

Ja siis saabus kole 9. mai. 48 tunni jooksul kukkus münt 99 protsenti. Praegu maksab münt 0,0002 dollarit.

Terra Luna kukkumine sai alguse tütarkrüptorahast TerraUSD, mis ootamatult hävis. TerraUSD-d nimetatakse stabiilseks krüptorahaks, mille hind ei tohiks palju kõikuda. Kui TerraUSD kukkus, algas paanikamüük ja algoritmiliselt TerraUSDga seotud Terra Luna kukkus kokku.

Kaose keskmes on kunagine meediat vältinud Do Kwon, kes leiutas Terra süsteemi.

Tuhanded inimesed pöördusid tema poole sotsiaalmeedias, otsides vastuseid, kuidas ta plaanib olukorda päästa. Changers astus sammu edasi. Kuna Kwon ei vastanud midagi, otsis ja leidis ta veebis krüptomiljonäri koduse aadressi.

«Ma tahtsin küsida, et millised on tema plaanid Lunaga,» rääkis ta. «Ma kaotasin rängalt ja tahtsin temaga otse rääkida.»

Changers koputas Kwoni uksele. Ta tahtis oma kogemust jagada voogedastuses AfreeraTV kanalil, kus oli umbes sada vaatajat.

Changers oli pettunud. Ukse avas Kwoni naine, kes ütles, et meest pole kodus. Siis aga saabus kohale politsei, kes viis ootamatu külalise ülekuulamisele.

«Ma andsin politseijaoskonnas kaks korda aru,» rääkis ta. «Ma ei tunginud Kwoni kinnistule, kuid Korea seaduste kohaselt pole ka lubatud lihtsalt minna ja kedagi kõnetada. Ma ei teadnud seda.»

Nüüd ootab Changersit tõenäoliselt trahv ja tema elu muutub kriminaalasja tõttu keeruliseks.

«Nii raske on olla,» kaebas ta. «Ma kaotasin suure summa ja nüüd kuulab mind politsei üle.»

Changers kahetseb, et läks Kwoni otsima. Krüptoraha bossid ei vastuta ebaõnnestunud projektides mitte millegi eest. Tema sõnul investeeris Terra müntidesse ligi 250 000 inimest.

Changers süüdistab Kwoni, et too ei suhelnud avatult ei enne krahhi ega krahhi ajal. Nüüd nimetab ta seda petuskeemiks.

Kwon ütles, et ei tema ise ega tema ettevõte pole teeninud Terra kukkumisega mitte midagi.

Reedel teatas Lõuna-Korea politsei, et nad uurivad Terraform Labsi. Finantsinspektsioon uurib mündi kukkumist.

Terra pole Kwoni esimene krüptoraha katsetus. 2020. aastal olevat ta olnud Basis Cashi taga, mis samuti hävis.

Nädal enne Terra hävingut rääkis Kwon Youtube’i krüptokanalis, et 95 protsenti krüptomüntidest hävib – aga see surm on korralik meelelahutus.

Enne kui tema 60 miljardi dollari suurune leiutis plahvatas, säutsus ta Twitteris miljonitele jälgijatele: «Ma armastan kaost.»

Kwon on loonud Terra Luna päästeplaani. Tuntud krüptorahanduse tegelased on kritiseerinud Kwoni.

Krüptoturu Binance'i juht Changpeng Zhao nimetas Kwoni plaani soovunelmaks.

Dogecoini kaasasutaja Billy Markus säutsus, et ta soovitaks lõpetada uute ohvrite otsimise, et eelmistele ohvritele maksta, vaid lõpetada oma tegevus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles