Türgi president: ainult reeturid ja harimatud seostavad intressitaset inflatsiooniga

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdogan vaenab intressihuvigruppe
Türgi president Recep Tayyip Erdogan vaenab intressihuvigruppe Foto: AP/Scanpix

Türgi president Tayyip Erdogan võttis taas sõna kõrgete intressimäärade vastu vaid päev pärast keskpanga otsust jätkata ülilõdva rahapoliitikaga, hoolimata tarbijahindade tõusust ja liiri kukkumisest.

«Need, kes seostavad baasintressimäära inflatsiooniga, on kas reeturid või harimatud,» ütles reedel Erdogan ärimeestele esinedes. «Ärge pöörake tähelepanu neile, kes näevad maailma vaid Londonist või New Yorgist.»

Erdogan on korduvalt süüdistanud laenukulude kasvus ja spekulatiivsetes rünnakutes liiri vastu intressimäära huvigruppe. Enne Kavcioglu nimetamist keskpanga juhiks  läinud aastal andis Erdogan kinga kolmele keskpanga juhile, soovides saada suuremat otsustamisõigust rahapoliitika üle.

President nõustub, et tema valitsuse majanduspoliitika alates 2018. aastast mängis karmi rolli inimeste elatustaseme halvenemises. Türgi 74-protsendine inflatsioon on 14 korda kõrgem keskpanga inflatsioonieesmärgist.

Erdogan ajab ikka oma kummalist majanduspoliitikat, mille keskmes on tavatu nägemus, et kõrged intressimäärad põhjustavad inflatsiooni, mitte vastupidi. Keskpank jättis juba viiendat kuud baasintressimäära 14 protsendile. Sellega on Türgi negatiivse reaaltootluse maailmameister, kirjutab Bloomberg.

Maikuus nõrgenes Türgi liir USA dollari vastu 8,4 protsenti. Sellest piisas, et saavutada arenevate valuutade seas halvim tulemus.

Bloombergi küsitletud 15 analüütiku keskmise prognoosi kohaselt inflatsioon vaid kiireneb.

Erdogan põhjendab oma valitsuse jaburat majanduspoliitikat järjepidevana ja teaduslikuna. Ta märkis, et kukkunud liir aitab säilitada Türgi konkurentsivõimet.

«Me oleme kõik samas paadis,» ütles ta. «Paljud näitajad tekitavad lootust. Meil läheb hästi tootmise, tööhõive ja ekspordi osas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles