Saematerjali hinnamull on lõhkenud. Ees võib seista karm tulevik

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Saematerjal.
Saematerjal. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pandeemia algusest on saematerjali hind muutunud kõige kõikuvamaks USA ajaloos. See on viinud nii ehitajad kui koduostjad ahastusse.

Eelmise aasta võimas hinnatõus tõstis USA koduehitajate liidu andmetel uue keskmise ühepereelamu hinda enam kui 18 600 dollari ehk 17 300 euro võrra.

Viimase kolme kuuga on intressimäärad tõusnud ja ehitusturg jahtunud. Seetõttu on kahanenud ehituspuidu nõudlus ja hind.

Jaanuari tipust kukkus saematerjali futuuride hind enam kui poole võrra.

Pandeemia ajal oli kaks saematerjali hinnamulli. Esimene algas Covid-19 piirangutega. Eeldati, et nõudlus väheneb, suured saekaatrid lasid töötajaid lahti ja vähendasid toodangut. 2020. aasta aprilliks kukkus USA saematerjali toodang aastaga 15 protsenti.

Selline tegevus näis omal ajal mõistlik, kuid rekordiline abirahade maksmine ja rahapoliitilised stiimulid tõid kaasa kodude renoveerimise buumi. Ajalooliselt madalad intressitasemed kütsid ehituse nõudlust ja ajasid muidugi ka puidu hinna üles. Vähenenud pakkumine ja kasvanud nõudlus viis 2021. aasta maiks saematerjali hinna 300 protsenti kõrgemaks pandeemiaeelsest ajast.

Selline hinnaralli ei olnud jätkusuutlik. Rekordilised saematerjali hinnad lõid ehitusfirmade ja remontijate eelarveid ning saematerjali hinnamull lõhkes, sest ostjad otsisid puidule alternatiive.

Puidu hinnakergendus osutus vaid ajutiseks. Tarneahela probleemid, kõrgemad tööjõukulud ja üleujutused Briti Kolumbia osariigis tõid kaasa teise hinnatõusulaine, mis kestis tänavu märtsini.

Lisapanuse andsid metsatulekahjud ja tulemuseks oli nelja miljoni elamuehituse jagu puudu olevat puitu, millega ehitajad olid juba arvestanud.

Tulevikus võib hinnakukkumine jätkuda. Kodulaenu intressimäärad on tõusmas ja kodude renoveerimisbuum taandumas.

«Meie arusaama kohaselt on puidunõudluse tipp selja taha jäänud ja selle tooraine pulliturg läbi,» ütles Sharwood Lumberi tegevjuht Kyle Little Fortune’ile. «Liigume järgmisse tsüklisse.»

Puidutööstuse logistikaprobleemid pole kuhugi kadunud. Little’i sõnul on tootjad väga keskendunud praeguste kohustuste täitmisele, mis võib langetada tulevikutehingute hindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles