Kohus otsustas: kartograafist disaineri töö, mida me iga päev naudime, pole miljoneid väärt (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
50-eurone rahatäht
50-eurone rahatäht Foto: Romet Kreek

Euro rahatähtedel on kujutatud Euroopa maakaart. Geograaf ja kartograaf, kes rahatähele kujutise disainis, soovis saada oma kunstiteose eest Euroopa Keskpangalt miljoneid eurosid.

Mees tahtis, et keskpank maksaks talle rahatähtedel Euroopa kujutise kasutamise eest 2,5 miljonit eurot ja järgmise 30 aasta jooksul igal aastal veel 100 000 eurot ehk kokku 5,5 miljonit eurot. Ta võitis 1996. aastal euro rahatähtede disainikonkursi, kirjutab F.A.Z.

Oma töös kasutas ta mitmeid satelliidifotosid ja digitaalseid faile pildi loomiseks, millel ta muutis rannajooni, fjorde ja saari, töötas tekstuuri ja värvidega. Konkursi võidu järel sai ta keskpangalt kasutusõiguste eest 2180 eurot.

Frankfurdi kohus otsustas, et keskpanga poolt rahatähtedel kasutatud maakaart erineb sedavõrd oluliselt autori algsest tööst, et ta ei vääri mingisugust täiendavat tasu. Tema tööd kasutati rahatähe kujunduse algfaasis. Autori pakutud kahe värvi rohelise ja tumepruuni asemel kasutati kontinendi piirjoonetel vaid ühte värvi.

Kohus otsustas, et kartograaf ei saa täiendavat hüvitist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles