Venemaa terasetootjad on hädas, suure allahindluseta on raske müüa

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Severstali terasetehas Venemaal
Severstali terasetehas Venemaal Foto: Reuters/ScanPix

Enne Ukraina sõda olid Venemaa terasetootjad maailma kasumlikumate seas, kuid nüüd on osa ostjaid valmis Vene terast võtma vaid suure allahindlusega, kirjutab Bloomberg.

Tootjate müügivõimalused on ahtamaks jäänud, kuna Euroopa sanktsioonid kimbutavad ja mujal ei soovi kliendid Venemaa ettevõtetega asju ajada. Tootjad otsivad uusi kliente, kuid osa neist on valmis ostma Venemaa terast ainult suure allahindlusega.

Näiteks Severstali Aasia importöörid on valmis ostma terast turuhinnast 40 protsenti odavamalt. Ka Türgi nõuab hinnalangetusi.

Mõned Venemaa terasetootjad on kahjumis, sest neid on tabanud kõikvõimalikud probleemid. Rubla on kallis, söe hind on tõusnud, nagu ka transpordi ja transpordikindlustuse kulud. Tegemist on suure kontrastiga, kuna suur teraseeksportöör Venemaa on aastakümneid nautinud väga madalaid kulusid. Kunagi oli Venemaa terasetootjate kasumimarginaal 40 protsenti. Mujal maailmas oli see alla 10 protsendi.

Venemaa terasetootjad Severstal, Evraz ja Magnitogorsk Iron & Steel on Euroopa Liidu või Ühendkuningriigi sanktsioonide all. Samuti on Euroopa Liit keelanud osa Venemaa kaupade impordi.

Kallis rubla on terasetootjatele ootamatu noa selgalöömine, kuna see vähendab ekspordist saadava müügi väärtust.

Asjaga kursis olevate isikute sõnul toob Venemaa terase müük Hiina tonni kohta umbes 16 000 rubla ehk 239 dollarit kahjumit.

Olukorraga toimetulekuks on hakanud mõned terasetootjad tootmist vähendama, ütles Venemaa teraseliidu juht Aleksei Sentjurin ajalehele RBC.

Magnitogorsk on juba vähendanud tootmist ning töötab jaanuari ja veebruariga võrreldes 40 protsenti väiksema koormusega.

Venemaa tööstus- ja kaubandusministeerium prognoosis tänavuseks terasetoodangu vähenemiseks üheksa portsenti. Venemaa tootjad on palunud alandada makse, kuid seni pole valitsuselt mingit tagasisidet tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles