Kuidas börsil rikkaks saada? Maist septembrini aktsiatest väljas olek on tasuv

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Osad investorid tahavad olla kogu aeg aktsiates, teised püüavad vältida aprilli lõpust oktoobri alguseni börsil olekut
Osad investorid tahavad olla kogu aeg aktsiates, teised püüavad vältida aprilli lõpust oktoobri alguseni börsil olekut Foto: EPA/Scanpix

On levinud ütlus: müü maikuus aktsiad ja ole börsilt eemal. Müüa tulnuks ajaloolist tarkust kasutades aprilli lõpus, mitte mai lõpus.

1940. aastast 2021. aastani on keskmiselt kõigil börsikuudel olnud positiivne tootlus. Samas on tootluste varieeruvus kuude lõikes väga suur. Mõnel kuul on teenitud suhteliselt palju ja mõnel kuul peaaegu mitte midagi.

Kolm parimat börsikuud on detsember (tõus 2,36 protsenti), aprill (1,61 protsenti) ja märts (1,45 protsenti). Halvimad börsikuud on S&P 500 indeksile olnud september, veebruar ja august vastavalt 0,04-, 0,06- ja 0,24-protsendise tootlusega.

Pole imestada, et investoritele meeldib analüüsida kuiseid tootlusi ja kasutada ära sesoonseid erinevusi.

Sesoonsed tootlusanomaaliad pole vaid USA-le omane fenomen. Näiteks Suurbritannias on seda vaadeldud 300 aasta jooksul. Seda nimetatakse: müü mais, või Halloweeni efektiks.

Albert Bridge Capital leidis, et maist septembrini on aktsiaturu keskmine tõus olnud kolm protsenti ja oktoobrist aprillini 9,4 protsenti. Pika aja peale kokku on tootluserinevus meeletu.

82 aasta jooksul on S&P 500 tõusnud kumulatiivselt maist septembrini 658 protsenti. Oktoobrist aprillini on aga tõus enam kui 95 000 protsenti.

«Kui ajaloost midagi õppida, siis tõenäoliselt ei tohiks te olla aktsiatest eemal oktoobrist aprillini,» võeti tarkus kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles