Taanit ähvardab Venemaa gaasitarnete kinnikeeramine

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Gaasipliit. Taani kardab Venemaa gaasitarnete järsku lõppu
Gaasipliit. Taani kardab Venemaa gaasitarnete järsku lõppu Foto: IDA MARIE ODGAARD/Scanpix

Kuna Taani ei taha gaasi eest rublamakseid teha, kardab riik, et nemad on järgmised, kellel Venemaa gaasitarned nüüd kinni keerab.

Taani suuremaid energiafirmasid Orsted teatas täna, et on suur risk, et Gazprom Export võib gaasitarned peatada ja taanlased gaasita jätta, kirjutab Reuters.

Gaasitarnete võimaliku lõppemise põhjus on lihtne: Orsted ei taha sanktsioonide tõttu gaasi eest rublades maksta. Venemaa nõuab aga just rublasid. Orsted on enda sõnul korduvalt Gazpromile öelnud, et nendega sõlmitud lepingus rublamaksete tingimust ei ole, aga see ei aita.

Taani saab suurema osa oma gaasist just Venemaalt ning kogu Euroopa Venemaa-poolsest gaasiimpordist moodustab Taani osa 1,5%. Venemaalt otse Taani gaasijuhet ei lähe ning Orsted teatas, et kui tarned lõppema peaksid, püüab Taani osta gaasi teiste Euroopa riikide käest.

Varem on Venemaa keeranud kinni Bulgaaria ja Poola gaasitarned, kuna nood keeldusid rublamaksetest.

Orstedil (eelmise nimega Taani Nafta ja Gaas) oli tegelikult ka endal gaasitootmine Põhjameres, aga see müüdi 2020. aastal Poola firmale maha, et keskenduda roheenergia arendamisele. 2017. aastal pandi müüki toona kahjumlik fossiilkütuste tootmine Ineosele ning 2019. aastal läks Glencore'i omandusse Orstedi LNG-tootmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles