Rosneft plaanib rekorddividendi, mõnel investoril läheb selle saamine keeruliseks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa poolt ebasõbralike riikide hulka liigitatud maade investoritel ja laenuandjatel võivad tekkida probleemid Venemaalt raha kättesaamisel
Venemaa poolt ebasõbralike riikide hulka liigitatud maade investoritel ja laenuandjatel võivad tekkida probleemid Venemaalt raha kättesaamisel Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa naftagigandi Rosneft nõukogu teeb aktsionäridele tõusnud naftahinna tõttu ettepaneku maksta läinud aasta eest rekorddividend 41,66 rubla aktsia kohta, kirjutab Bloomberg.

Selline dividendisoov tuli pärast Gazpromi teadet, kes soovib seoses Euroopa gaasikriisiga tõusnud gaasi hinna tõttu maksta ajaloo suurima dividendi.

Mõlema ettevõtte dividendiotsustelt teenib kõige rohkem Vene riik, kes on mõlemas ettevõttes suurim aktsionär. Kuna Venemaa president Vladimir Putin on kehtestanud kapitali liikumisele piirangud, võivad paljud välisinvestorid kogeda dividendi saamisel probleeme.

Märtsi otsusega peavad Venemaa ettevõtted kandma ebasõbralike riikide investoritele ja laenuandjatele mõeldud väljamaksed erikontole. Pankades avatud erikontodelt raha väljamaksed ja konverteerimised nõuavad iga kord Venemaa keskpanga eriluba.

Rosnefti dividendi väljamakse moodustab poole ettevõtte rahvusvahelisele raamatupidamisstandardile vastavast kasumist.

Rosnefti aktsia langes Moskva börsil kahe protsendi võrra, 393,50 rublani. Dividendi peab kinnitama aktsionäride üldkoosolek, mis tuleb kokku 30. juunil.

Rosnefti suuruselt teine aktsionär on 19,75-protsendise osalusega BP. Briti kütusekompanii teatas veebruari lõpus, et seoses Venemaa sõjaga Ukrainas plaanib ta müüa kogu oma osaluse Rosneftis.

Suuruselt järgmine investor on Katari rikkusefondile kuuluv QH Oil Investments, kelle osalus on 18,48 protsenti. Erinevalt Ühendkuningriigist ei kuulu Katar Venemaal ebasõbralike riikide nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles