Investor Mari: lükkasin raskel ajal raha turule

Investor Mari
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: .

Eelmisel aastal oli lausa lust investor olla: polnud ühtegi viga, mis paari kuu pärast tõusuks poleks pöördunud. Tänavu on vastupidi. Olen jõudnud sellesse halba olukorda, et suudan portfelli nullis hoida vaid raha sissemaksetega.

Mai kokkuvõte näitab halastamatut pilti: kui aprilli lõpus oli mul portfellis 36 018,87 eurot, siis nüüd on seis 36 372,34 eurot. Kuu ajaga peaaegu protsent juures pole ju üldse halb, arvestades seda, mis turgudel toimub? Aga vaat ei ole, sest need lisaeurod on tulnud tänu sellele, et panin 300 eurot palgaraha sinna portfellile otsa. Ma ei jaksanud seda portfelli langust maikuu jooksul rahulikult pealt vaadata ja tegin otsuse oma rahapuhvrit vähendada ja eurod turule viia.

Kõige suurema muutuse tegin 19. mail: märkisin 185 EfTEN Unitedi fondi osakut puhasväärtusega 10,65 eurot, millele kulus 1970,25 eurot ja LHV võttis ka kolm eurot teenustasu, seega on soetamiskulu 1973,25 eurot. Praeguseks on börsil seis selline, et ühe osaku eest saab 10,55 eurot, nii et võrreldes märkimistasemega on hind pisut langenud. Eks kinnisvaras karda kõik sügist: mis saab intressidest, mis saab energiast, kas üldse tasub ehitada? Eks ebakindlus neid rõhub – nagu ka teisi aktsiaid.

Teise panuse tegin alles äsja: kuna LHV mulle aktsia märkimisõiguse andis, võtsin 30. mail oma ühe lubatud aktsia ära. Märkimishind oli 36 eurot, praegu on aktsia hind 36,5 euro juures – 50 senti nagu maast leitud raskel ajal. Samas on mu keskmine LHV aktsiate soetushind 42,5 euro juures, nii et see sent positsiooni kahjumist veel ei päästa.

Perioodil 2. maist 2. juunini on mul plussi jäänud ainult kolm aktsiat: Blackstone, Enefit Green ja Siauliu Bankas. Teised on mulle jõuliselt miinust tootnud. Kõige ilusamad kukkujad on sedapuhku Harju Elektri, värske ostu Incapi ja LHV aktsiad.

Samas: kui Eestis on praegu inflatsioon 20 protsenti ja selle lõppu pole lähiajal näha, siis on börsil vähemalt lootust pikemas plaanis midagi tagasi teenida. Pangakontol sulab raha lihtsalt näppude vahel ära. Mündi teine külg on see, et eks langus annab veelgi vaesumisele lisa. Panin selle kuu jooksul tähele, et Balti börsidel on tehingumahud koledasti kokku kuivanud, nii et isegi kui mul oleks müügiga kiire, on likviidsus väga nigel. Nii et tundub, et pean vist EfTENi kinnisvarafondiga nii ehk naa läbi kriisi purjetama.

Samas on mul kuiva püssirohtu üllatavalt palju. Ligi 2/3 varast on mul aktsiates, aga vaba raha on see-eest tervelt 7649 eurot ehk 21 protsenti. Kui ma aga sain vahepeal hõisata, et realiseerimata kasumit on üle 10 000 euro, siis see osa on üsna kokku kuivanud: alles on ainult 7071 eurot.

Kas on midagi paremat praegu kui börs? No muidugi on! Kui mul oleks veel metsa alles, saaksin rahvale hingehinnaga küttepuid müüa. Või kui praegu oleks väga tarvis mõni remont ette võtta, siis teeksin selle pigem ära, kui laseksin inflatsioonil oma raha järada. Aga kuna see aktsiaportfell peab mul nüüd olema mitmekümneks aastaks, siis teen südame kõvaks ja vaatan, kas suvel tekib veel häid ostuvõimalusi, sest ega ükski kriis saa igavesti kesta!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles