Rõõmusõnum Saudi Araabiast langetas veelgi nafta hinda (6)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Saudi Araabia Ras Tanura naftaterminal
Saudi Araabia Ras Tanura naftaterminal Foto: Ahmed Jadallah/Scanpix

Financial Times kirjutas, et juhul kui Venemaale kehtestatava naftaembargo pärast naftanappus kätte jõuab, on nemad valmis tühimiku täitma. Seepeale asus nafta hind taas langema.

Täna lõunaks oli Brenti toornafta barreli hind odavnenud 2,3%, 113,66 dollari tasemele. Languses oli ka WTI toornafta, mis kauples 112,8 dollari juures. Võrreldes aasta alguse tasemega on nafta hind siiski väga kõrgel: jaanuari alguses tuli Brenti barreli eest välja käia 78 dollarit.

Nafta hinna languse põhjuseks peale eilehommikust kukkumist ja päevast tõusu on sedapuhku Financial Timesi artikkel, milles räägitakse, et Saudi Araabia olevat öelnud jah-sõna: kui Venemaa naftat naftaembargo tõttu enam Euroopa turule ei pääse, on nemad valmis tühimiku täitma. See aga tähendab, et naftakauplejad said kergemalt hingata: nappuseprobleem tundub taas kaugemal olevat.

Handelsblatt kirjutab, et tegelikult ei ole veel midagi otsustatud: täna leiab aset OPECi kohtumine, kust loodetakse kuulda siis Saudi Araabia ametlikku seisukohta ning lisaks ka sõnumit, et naftakartelli liikmed teevad septembrisse planeeritud tootmismahtude suurendamised juba nüüd ära.

Samal ajal kirjutab väljaanne Politico, et eile justkui ühiselt otsustatud Euroopa Liidu naftaembargo Venemaa vastu sai uue komistuskivi: Ungari nõudvat nüüd, et Moskva õigeusu patriarhi Kirilli peaks kõigepealt sanktsioonide alt vabastama, enne kui Ungari naftaembargole jah-sõna annab.

Nõudlust nafta järele suurendab aga koroonapiirangutest väljuv Hiina ning sealsed arengud võivad veel nafta hinda kergitada.

Lisaks nafta enda hinnale sõltub bensiini ja diislikütuse hind ka riikide aktsiisipoliitikast ning sellest, kui hästi õnnestub valitsustel muude meetmetega kütuse hinda kontrolli all hoida.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles