Tehnoloogiasektor koondab: ka üks Bolt pole pääsenud

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Bolti tõukerattad.
Bolti tõukerattad. Foto: Margus Ansu

Tehnoloogiaettevõtted üle kogu maailma on koondama asunud. Kaks sama nimega firmat astuvad aga väga erinevas suunas: kahest Boldist üks koondab, teine aga palkab hoogsalt juurde.
 

Tehnoloogiasektoril silma peal hoidva Techcrunchi andmetel on ainuüksi tänavu maikuuga sektoris koondatud ligi 16 000 inimest. Kuigi ametlikult räägitakse veel töötajate nappusest, tundub, et magusad ajad on läbi saamas: koondamispaugu pani ka Tesla, mille juht Elon Musk teatas umbkaudu 10 000 töötaja koondamisplaanist.

Kahe sama nimega ettevõtte saatus ei saaks praegusel ajal rohkem erinev olla: nimelt teatas USA makseteenuste pakkuja Bolt sadakonna inimese koondamisest. Põhjus lihtne: käive kukub, kasutajate kasv aeglustub.

Samal ajal Eesti oma Bolt kinnitas 26. mail Geeniusele, et nemad üleilmse tehnoloogiasektori koondamislainega kaasa minna ei plaani. Tõsi, maksuametis registeeritud töötajate arvu vaadates on näha, et Bolt Technology kasvatas tänavu esimeses kvartalis, võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga, töötajate arvu 392 inimeselt 423 inimeseni. Aga samas tuleb silmas pidada, et eelmise aasta kolmandas kvartalis töötas firmas 932 inimest. Siin kinnitas Bolti pressiesindaja Kristiin Jets, et tegu on kontsernisisese ümberkorraldusega ning tegelikult on asi vastupidi, firma palkab juurde: «Bolt viis möödunud aasta lõpus suure osa oma töötajatest Bolt Technology OÜ alt Bolt Operations OÜ alla. Bolt Operations OÜ all on täna üle 700 töötaja ning Bolt Technology all üle 400 töötaja. Ehk siis Eestis on meil üle 1100 töötaja ning globaalselt üle 3000, jätkame palkamist ja kasvame iga kuu.»

Üks suurim koondaja, Euroopa kõige väärtuslikumaks startup'iks nimetatud Rootsi makseteenuste pakkuja Klarna, teatas, et tahab koondada 10 protsenti oma 7000-pealisest töötajaskonnast. Töötajad kritiseerivad ettevõtet sotsiaalmeedias karmilt: üks töötaja märkis, et ta võeti alles paar päeva tagasi tööle, aga nüüd ähvardab teda koondamine, vahendab Handelsblatt. Töötajad ei kritiseeri mitte koondamist ennast, vaid viisi, kuidas ettevõte töötajatega ümber käib: Klarna palkas suure hooga sadu töötajaid, ei osanud nendega siis midagi peale hakata ning «viskab nad nüüd välja nagu prahi,» kurdeti sotsiaalmeediavõrgustikes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles