Halb uudis investoritele: Microsofti probleem jõuab ka teiste ettevõteteni

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Microsofti logo
Microsofti logo Foto: Dado Ruvic/Scanpix Baltics

Sel nädalal teatas Microsoft, et nende prognooside kohaselt tuleb eesootav kvartal loodetust kehvem - ja täpselt samal põhjusel on oodata ka paljude teiste aktsiate sula.

Microsofti aktsia langes eilse kauplemispäeva lõpuks 1,7%, kui investorid veel seedisid, mida suurfirma juhid neile neljapäeval õigupoolest ütlesid. Ütlesid aga seda, et tulemused tulevad nüüd oodatust viletsamad ja põhjuseks on liiga kiirelt tugevnenud dollar, mis teeb müügi teistes riikides keeruliseks.

USA dollar on tugevnenud aasta alguse tasemega võrreldes euro suhtes 6,1%, ühe euro eest saab 1,07 dollarit. Hiina renminbi vastu on dollar samal ajal muutunud ligi 5% tugevamaks. Kui lisada tugevast dollarist tingitud USA kaupade järsule kallinemisele ka sihtriikides möllava inflatsiooni, siis kardavadki suurfirmad, et sellisel ajal nende tooted hästi kaubaks ei lähe.

Tugev dollar on aga probleem kõikide eksportivate ettevõtete ja iseäranis tehnoloogiaettevõtete jaoks: Financial Times kirjutab, et Microsofti kõrval on ka teised tehnoloogiaettevõtted hoiatanud, et nende müügi- ja kasuminumbrid tulevad nüüd oodatatust viletsamad. Ikka sellepärast, et välisklientide jaoks on nende tooted ühtäkki oluliselt kallimaks muutunud, kuigi hind on sama.

Tugev dollar üksi USA ettevõtete tulemusi ei sega, aga lisaks sellele näevad väga paljud ettevõtted, et majandus hakkab jahtuma. Nagu teatas Elon Musk eile avalikuks tulnud kirjas juhtidele, milles kuulutas 10-protsendilist töötajate vallandamist, on tal «majanduse osas superhalb tunne».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles