Euroopa investorid ootavad sel nädalal ajalugu muutvat sõnumit

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa keskpanga hoone Frankfurdis
Euroopa keskpanga hoone Frankfurdis Foto: MICHAEL PROBST/Scanpix

Aasia börsid alustasid nädalat tõusuga ja ka USA futuurid ennustavad kergemate meeleolude jätkumist. Kuid Euroopa investorid on ootusärevuses: kas neljapäeval tuleb tõesti ajastut lõpetav otsus?
 

Aktsiaturud alustasid nädalat tõusuga: plussi rebisid nii Aasia kui ka Euroopa turud.

Stoxx 600 kerkis lõuna ajal 0,9%, kuid on aasta alguse tasemega võrreldes 9% odavnenud.

Sellel neljapäeval tõotab tulla üks kõige oodatum sõnum: Euroopa Keskpanga kohtumisest oodatakse Christine Lagarde'ilt veel selgemat sõnumit intressimäärade tõstmise kohta. Mitmed suured majandused, nagu USA, on inflatsiooniga võitlemiseks intresse tõstma asunud, kuid Euroopa Keskpank on öelnud, et enne tahetakse varaostukava koomale tõmmata. Samal ajal pole Euroopa keskpankurite positsioon kerge, sest niipea, kui baasintressi tõstetakse, võivad suurema võlakoorma all siplevad riigid, näiteks Itaalia, laenude teenindamisega jänni jääda.

Iseenesest on keskpank selgelt mõista andnud, et intressitõusust pääsu pole ja juba sügiseks on miinusintressil kriips peal. Nüüd on küsimus vaid selles, kui palju ja kui kiiresti tõstetakse.

Tallinna börs oli täna lõuna ajal 0,15% languses. Ligemale protsendiga aitasid indeksit alla vedada sellised suuremad tegijad nagu Tallink ja Enefit Green. Plusspoolel aitas indeksit Tallinna Kaubamaja aktsia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles