GRAAFIK Pidu läbi: laenude eest tuleb hakata rohkem maksma (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Marko Saarm

6. juunil tõusis kuue kuu euribor esimest korda alates 2015. aastast plussi. See tähendab, et paarisajal tuhandel eestimaalasel tuleb hakata laenuraha eest rohkem maksma.

Täna jõudis kuue kuu euribor 0,009 tasemele. Viimati oli kuue kuu euribor plussis 2015. aastal.

See muutus on oluline kõikide jaoks, kellel on laene, sest tihti kalkuleeritakse kodulaenude intressi nii, et kuue kuu euriborile lisatakse otsa pangapoolne intress. Aastaid miinuses olnud euriborist Eesti laenajatel paraku suurt kasu ei olnud, sest miinust ei andnud pangad laenajale edasi, vaid lugesid kõik miinused nulliks.

Ajaloo kõrgeim kuue kuu euribor oli 2008. aasta oktoobris, mil see küündis 5,448 protsendini

SEB finantsturgde riskinõustaja Martin Sillasoo ütles, et sellega lõppes ligi seitse aastat kestnud periood, mil kuue kuu euribor negatiivne oli. «Esimest korda läks kuue kuu euribor negatiivseks 5. novembril 2015 ning ei ole vahepealse perioodi jooksul nullile eriti lähedale jõudnudki. Seitse aastat on piisavalt pikk aeg, mille jooksul jõuab tõenäoliselt tekkida harjumus, et euribor ongi negatiivne – või enamasti laenude kontekstis 0 protsenti – ning intressikulu tekib ainult marginaalist. Nüüd oleme jõudnud olukorda, kus negatiivsele euriborile (loodetavasti) lähiajal enam loota ei saa. Kolme kuu ja ühe kuu euriborid on veel negatiivsed, kuid järgmiste kuude jooksul liiguvad need samuti positiivse poolele,» meenutas Sillasoo.

Kõrget inflatsiooni asutakse tapma intressitõusuga – euribor on varsti 1 protsent

Praegustes ebakindlates oludes on vähetõenäoline, et euribor 0,009 protsendi juurde püsima jääb. Nimelt on intressitõusudele hoogu andmas Euroopa Keskpank, kus selle sisuga otsust oodatakse juba neljapäeval. Põhjus: kiire inflatsioon. Kui varem aastaid kurdeti, et kuidagi ei saa inflatsiooni 2 protsendi juurde aastas kiirendada, siis nüüd on ühtäkki head asja liiga palju saanud ja euroala inflatsioon jõudis viimaste arvutuste kohaselt ületada 8 protsendi piiri. Eestis on inflatsiooniga ületatud 20 protsendi piir.

Sillasoo toob välja pankurite ja turu ootused: «Esimene intressitõus on 25 baaspunkti. Septembriks aga hinnatakse võimalust, et järgmine intressitõus võib olla 50 baaspunkti – ehk kokku on hinnastatud ca 60 punkti intressitõuse. Nüüdseks näeb SEB, et ECB tõstab juulis intressi 50 baaspunkti ning täiendavalt 25 baaspunkti septembris, oktoobris ja detsembris (125 bps kokku),» selgitas Sillasoo.

Kuidas muudab tõusev euribor laenude tagasimakset

Kodulaenu näide:

laenusumma: 100 000 eurot

tagasimakse kuupäev: 1. jaanuar 2035

kodulaenu intress: 2,7%

euribor: 0%

kuumakse praegu: 786,64 EUR

kuumakse, kui euribor tõuseb 1% peale: 834,12 EUR

vahe kuus: +47,5 EUR

vahe aastas: 569,69 EUR

Baaspunktid tähendavad lihtsurelikule vähe, kuid Sillasoo toob ähvardava prognoosi: «Aasta lõpuks võime olla olukorras, kus keskpanga deposiidimäär on 0,75 protsenti ning kuue kuu euribor ca 1 protsent. 2023. aasta lõpuks ootab turg, et deposiidimäär on 1,80 protsenti ning SEB 1,25 protsenti. Ehk, SEB prognoosib  järsemat intressitõusu eesmärgiga saada inflatsioon kiiremini kontrolli alla ning veidi rahulikumat intressitõusu järgmisel aastal,» arvas Sillasoo. 

Samas viitas Sillasoo, et intresside tõstmine ei ole imerohi. «Kütuseid, gaasi ega vilja intressitõusudega kahjuks juurde ei teki ehk täiendavat pakkumist turule ei tule. Seega peab intresside tõusu efekt saabuma nõudluse poolelt, nõudluse jahenemise kaudu,» ütles ekspert. Probleem seisneb selles, et Euroopa majandus jahtub sõja tõttu niigi ning intressitõus võib tuua mõnesse regiooni õige jäise hinguse. Kuid Sillasoo sõnul muid häid valikuid pole: «ECB ainuke selgelt sõnastatud eesmärk on hoida inflatsioon 2 protsendi lähedal, reaalne inflatsioon Euroopas tervikuna on ca 7,5 protsenti ning mängus on keskpankurite usaldusväärsus ja tõsiseltvõetavus. Inflatsiooni allasurumine on prioriteet number üks, kaks, kolm ja neli.»

Mis on euribor

Euribor on intressimäär, millega grupp Euroopa panku üksteisele raha laenab.

Euribore on kokku viis. 

12 kuu euribor muutus positiivseks tänavu aprillikuus.

Neljapäeval oodatakse Euroopa Keskpanga sõnavõttu, kus pandaks täpsemalt paika baasintressi tõus. Finantsringkondades oodatakse, et rekordilise hinnatõusu tõttu tehakse baasintressi tõus ära juba tänavu juulikuus.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles