Täna tuleb Euroopast otsus sisepõlemismootori keelamise kohta (36)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kui seadus vastu võetakse, seisavad Euroopa autojuhid silmitsi suurte muutustega
Kui seadus vastu võetakse, seisavad Euroopa autojuhid silmitsi suurte muutustega Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Täna hääletatakse Euroopa Parlamendis sisepõlemismootoriga autode keelustamise üle.

Täpsemalt läheb europarlamendis täna arutusele kliimapaketi raames tehtud ettepanek autode CO2-heidete vähendamiseks. Keskkonnakomisjon tegi ettepaneku, et 2035. aastaks peab kuni 3,5 tonni kaaluv masin sõiduloa saamiseks täielikult elektriliselt liikuma.

Handelsblatt kirjutab, et selline otsus ei meeldi sugugi kõikidele, näiteks nõuab osa huvigruppe erandeid e-kütustele.

Konservatiivse parlamedifranktsiooni juht Manfred Weber ütles Handelsblattile, et liiga enneaegselt tehtav sisepõlemismootorite keelustamine avaldab negatiivset mõju sotsiaalsele tasakaalule ühiskonnas. Pealegi hävitatakse tema hinnangul niimoodi juba loodavad transformatiivsed tehnoloogiad, millesse on samuti investeeringuid tehtud.

Samal ajal on juba palju autotootjaid ise oma mudelites bensiinist ja diislist eemaldumas. Auto Motor und Sporti andmetel on Opel ja Vauxhall öelnud, et nende tooted saavad juba 2028. aastal olema ainult elektrilised. Volkswagen on andnud orienteeruva ajaraami, kus sisepõlemismootoriga autosid neilt enam ei saa – see hetk jõuab kätte 2033. ja 2035. aasta vahel.

Audi on öelnud, et alates 2035. aastast nende käest enam bensiinimootoriga masinaid ei saa, Hyundai seadis bensiinimootori lõpuks samuti 2035. aasta – seda aga ainult Euroopa turul. Kes bensiinimootoriga Fiatit ihaldab, peab selle enne 2030. aastat ära ostma.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles