Investor Mari: kodumaine miljardifirma tegi mulle pakkumise

Investor Mari
Copy
Investor Mari
Investor Mari Foto: Repro

Päris mitme viimase IPO puhul on mul olnud kange tahtmine mõne nõia juurde minna. Seda lihtsal põhjusel, et minusugusele lihtsale inimesele mõistetavaid aktsianalüüsi meetodeid pole võimalik kasutada ja järele jääb puhas usk ettevõtjate ilusatesse silmadesse.

Täpselt see tunne valdab mind Cleveron Mobility pakkumist lugedes. Kui kevadel esimest korda IPOst kuulsin, pidin rõõmust lakke hüppama – no ometi midagi asjalikku börsil! Rõõm jäi üürikeseks, kui selgus, et tegelikult on Cleveron võtnud oma toimivast ärist välja robotiäri, andnud uuele asjale nimeks Cleveron Mobility, pannud värskele lapsukesele pauna kaasa 950 000 eurot laenu 6-protsendise intressi ja käsuga, et see aasta lõpuks tagasi oleks. Siis saatis ta Cleveron Mobility laia maailma ja minu juurde, et ma talle raha annaks.

Cleveron Mobility pakub minusugustele lihtsale börsiinimesele kokku 2,7 miljonit aktsiat hinnaga 1,87 eurot tükk. Kokku tahetakse saada 5 miljonit. Paralleelselt käib aga hoopis kavalam suunatud pakkumine jõukamatele investoritele, kes on valmis minimaalselt 100 000 eurot korraga mängu panema. Märkimine kestab 17. juunini.

Selge pilt: aga mida ma selle eest saan? Tavaliselt vaatan firma ajalugu ja seda, kuidas ta rahaga ümber käinud on, aga kuna firma loodi ametlikult 1. aprillil, siis mul nendest numbritest sügavat abi ei ole. Kui ettevõte kirjeldusest selgub, et päris rahatud ei olda, sest neil on maksev klient DPD näol, siis aprillikuu käibena on toodud välja uskumatud 700 eurot, mais on juba suudetud teha enam kui 100-protsendine kasv ja 1200 eurot müügitulu tekitada. Samas on kahe kuu põhjal näha, et kulud on suurusjärgus 300-400 000 eurot kuus.

Firma ütleb ausalt ära ka, et ega enne 2025. aastat pole neil plaaniski kasumisse jõuda, ikka tublisti kahjumit antakse igal aastal investoritele. Ja selle rahaga, mis praegu antakse, välja ei tulda, varsti kaasatakse jälle uut raha ja siis juba oluliselt suuremat, kuni 50 miljoni euro suurust sutsu. Aga sellega lõppeb ka analüüsiosa ja algab see osa, miks Cleveron arvab, et ma tema pakkumisest võidaksin.

Nimelt toob ta välja, et tema valuatsioon oleks peale IPOt 60 miljonit eurot (oma praeguse väärtuse on ettevõte enam kui 50 miljoni peale hinnanud). Päris hea pakkumine selle kohta,et kirjelduses on käegakatsutavate asjadena näha umbes miljon eurot võlga, hunnik patente, tootmishoone ja umbes 15 robotkullerit. Oskame küsida! Hetkel on maailmas kõik robotkulleri-lahendused katsetuste tasemel töös, aga päris kommertslikel alustel ei suuda säärast lahendust veel keegi pakkuda.

Aga Cleveron arvab, et tegelikult ei tasu siin olevikku kinni jääda, kus suurt midagi peale arendustegevuse ei toimu. Tänavu lubatakse paarikümnetuhande euro suuruse käibe juures kahjumit teenida, järgmistel aastatel tuleb need numbrid kõik sammuga 10 läbi korrutada – aga vat siis jõuab kätte aasta 2025. ja siis ma alles hakkan imet nägema! Nimelt jõuab siis Cleveron kuni 30 miljoni euro suuruse müügituluni ja tervelt 11 miljoni euroni maksude-eelse kasumi näol. Ja üldsegi, see on alles algus: 2028. aastal tahab Cleveron võtta robotkullerite turuosast Euroopas ja Põhja-Ameerikas 30% omale ja see tähendaks, et tema aastane käive jõuab 3,3 miljardi euroni – vot nii! Mis on selliste summade kõrval 1,87 eurot? Mitte midagi ei ole!

Siin on muidugi oht, et kui praeguse varase faasi investor raha sisse paneb ja on teada, et uued raharaundid tulevad, siis jõutakse olemasolevat supipotti aina enamate investorite vahel kiiremini lahjendada kui Cleveron Mobility kasvada jõuab.

Kuna minul nõid Nastja juures otseliini ei ole, siis plaanin aktsiat võttagi siis, kui ettevõte on jõudnud pisut selgemate numbriteni, sest senikaua kuni ta börsil on, võin aktsiat iga kell portfelli haarata.

Investor Mari kontoseis

Portfelli väärtus: 36120,37 €

Muutus nädalaga: -0,7%

Muutus aasta algusest: -2,7%

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles