Maailma börse raputab suur languselaine (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Börsikell
Börsikell Foto: Mihkel Maripuu

Reedel alguse saanud suurem aktsiate kukkumise laine jõudis täna Aasia börsidele ning futuurid ennustavad languse jätkumist ka teistel turgudel.
 

Aasia turud alustasid nädalat suurte langustega: Aasia Dow kaotas ligi 3%, suurimaks langejaks oli Hongkongi Hang Sengi indeks, mis kaotas 3,5%.

Langus tõotab jätkuda Euroopa ja USA börsidel. Viimaste indeksifutuurid ütlevad, et S&P 500 tõotab langeda veel 1,9% ning Nasdaqi futuurid lausa 2,4%.

Börsid alustasid suuremat langust eelmise nädala keskpaigas ning langus läks eriti suureks reedel. Tallinna börs trotsis samal ajal üldist suunda ning liikus omasoodu.

Investoreid hirmutavad praegu teated suurest inflatsioonihoost, mida baasintressimäärade tõstmine siiani USAs ohjeldada pole suutnud. Euroopa Keskpank teatas, et intressid hakkavad tõusma alates juulist, kuid majandusanalüütikud arvavad, et selle mõju avaldub alles tulevatel aastatel. Kui intressimäärade tõstmise positiivsena poolena tuuakse välja, et see aitab infatsiooni pidurdada, siis negatiivselt mõjutab see majanduskasvu, mis selle tulemusena kängu jääb. Financial Times ongi täna kirjutanud, et USAsse ennustatkse majandussurutise jõudmist juba järgmisel aastal.

Kuid samas on investorite fookuses kerkivad toorainehinnad, eelkõige energiahinnad, mis edasi kerkivad. Kuid samuti Ukraina sõja ja Hiina koroonapoliitika põhjustatud kaupade tarnete tõrked, mis on osades valdkondades nappusi tekitanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles