Langus sai ka Tallinna börsi kätte: ainult kaks aktsiat on rohelised

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Baltika suletud Ivo Nikkolo esinduskauplus Suur-Karja tänaval
Baltika suletud Ivo Nikkolo esinduskauplus Suur-Karja tänaval Foto: Tairo Lutter

Tallinna börs oli täna ennelõunal protsendiga languses, kuid see ei ole veel midagi selle vastu, mis vana Euroopa turgudel toimub.

Tallinna börs langes ennelõunal 1% jagu. Põhinimekirja suurimad langejad olid Silvano Fashion Group (-3%), Harju Elekter (-1,8%) ja Tallinna Kaubamaja (-1,8%). Sealjuures olid aktsiate käibed väikesed, üle 100 000 euro piiri jõudis vaid 1,5% langenud LHV Groupi aktsia.

Plusspoolel olid aga Baltika (+3,7%) ja Nordeconi (+,05%) aktsia.

Suuremaid liikumisi nägi seevastu alternatiivturul, kus Punktid kaotas 8,5% ja Saunum 4,7%.

Euroopas möllab börsitorm

Kuid Tallinna – ja laiemalt Balti börsidel – toimuv jääb kaugele maha sellest, mis on praegu sündimas Euroopa turgudel.

Stoxx 600 kaotas lõuna paiku 2% ja temast ei jäänud palju maha ka teised Euroopa turud. Üldindeksi suurimad langejad olid Just Eat Takeway 14%, Prantsusmaa firma Atos 12% ja Norra Subsea 7 10% kukkumisega.

Tõusjaid oli loomulikult samuti, ennekõige paistsid silma sõjatööstuse aktsiad. Rheinmetall kosus 2,4%, Thales 2,5%.

Aktsiad pole praegu ainsad, mis langevad. Euro odavnes täna dollari vastu 0,4%. Surve all on ka võlakirjad. Turge raputab ränk inflatsioon ja USA föderaalreservi agressiivne intressitõstmise-poliitika.

Sel nädalal toimub Fedi kohtumine, millest oodatakse uut intressitõusu, kuid senimaani on inflatsiooninäidud iga kuu aina karmimad, hoolimata Fedi poliitikast. Selle taga on energiakriis – Ukraina sõja tõttu mängitakse kogu energiaturg ümber ning see omakorda põhjustab ebakindlust, katkestusi ja kõrgeid hindu ja nappust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles