Investor Taavi Ilvese kriisistrateegia: kui need aktsiad kukuvad, ostan juurde! (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Pika ajahorisondiga investori jaoks on praegu käes portfelli sulamise aeg.
Pika ajahorisondiga investori jaoks on praegu käes portfelli sulamise aeg. Foto: Dado Ruvic/Scanpix

Investor Taavi Ilves ehitas juba mõni aasta tagasi üles portfelli, millest ära elada saab. Praegust börsilangust vaatab ta külma kõhuga - kuid paar muudatust on ta portfelli sisse viinud.

USA põhiindeks S&P 500 on oma viimasest tipust 20% alla tulnud, mis on klassikaline karuturu tunnus. Viimast aga iseloomustavad langevad kursid. Kuidas sellises olukorras pika vaatega investorina tegutseda?

Investor Taavi Ilves jagab oma praegust strateegiat, mis põhineb kolmel punktil:

1)) Jagasin oma kolmanda samba (indeksfond) ostud kuue kuu peale ära ning esimese 1000-eurose ostu tegin eelmisel kuul ja järgmine ost peaks tulema lähinädalate jooksul. Seega indeksitesse investeerin tavapäraselt, dollar cost average (ostuhinna keskmistamise) meetodil

2) Olen soetanud juurde kinnisvaraga seotud aktsiaid (Baltic Horizon, Eften United Property ja Hepsor), samuti olen ostnud energeetikasektori aktsiaid (Ignitis ja Enefit Green). Kui hinnad kukuvad veel, siis energeetikaaktsiate ostmise vastu pole mul midagi.

3) Muude üksikaktsiate osas olen rohkem vaadanud tehnoloogiasektorit ja väikese positsiooni võtnud Google ja Microsofti aktsiatega, samuti olen ostnud 3x võimendusega Nasdaq100 aktsiat (TQQQ), aga seda peamiselt optsioonidega kauplemiseks, et kõrge volatiilsuse pealt optsioonipreemiaid teenida. Seda aktsiat oleksin nõus pikaajalisemalt ka hoidma, kui tunnen, et põhi on lähedal. Algajatel seda strateegiat siiski ei soovita, riskid on üsna suured.

«Üldiselt portfell hetkel sulab, aga kuna enamik aktsiaid portfellis on pikajalise vaatega ostetud, siis müüma midagi ei kipu. Pigem otsin vastavalt vabadele vahenditele uusi võimalusi. Igavesti see langus ei kesta ning kunagi pöördub ka turg jälle kasvule,» on Ilves optimistlik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles