Mis börsilangus? Eesti kaupleja näitab võimast tootlust (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Börsikaupleja Janeli Ruusmann näeb praegu pikaajaliste investorite jaoks ostukohta eelkõige ühes sektoris
Börsikaupleja Janeli Ruusmann näeb praegu pikaajaliste investorite jaoks ostukohta eelkõige ühes sektoris Foto: Herman-Erik Isop

Börsikaupleja Janeli Ruusmanni jaoks ei saa asjad enam paremad ollagi – kuna ta panustab langevatele kurssidele, siis on tema tänavune portfelli tootlus muinasjutulised 35%. Investoritele on tal praegu üks kindel ostusoovitus.

Kaupleja Janeli Ruusmann ütles, et temal on tänavu väga hästi läinud. «Tegelen ka lühikeseks müügiga New Yorgi börsil, nii et mul ei ole vahet, kas on karu- või pulliturg. Karuturu langused on tegelikult isegi palju kiirema kasumi võimalused,» ütles Ruusmann. Kaupleja portfelli tootlus alates aasta algusest on 35%.

Samal ajal on S&P 500 indeks aasta algusest kaotanud 21%.

Kuigi tulemus tundub väga hea, rõhutab Ruusmann, et selline kauplemine pole kindlasti algajate jaoks – kui täpselt ei tea, mida tehakse, minnkse börsile lihtsalt raha kaotama. «Otse loomulikult kindlasti on mul riskimaandus paigas, ja sean alati stop-loss`id. Algajale ei soovita kindlasti muidugi esialgu lühikeseks müügiga tegeleda, enne kui pole täit arusaama riskimaandusest,» ütles Ruusmann.

Kui börsid rohkem rappuma hakkasid, muutis Ruusmann oma strateegiat niipalju, et vahetas pikemaajalised positsioonid lühemaaajalise kauplemise vastu. «Kui eelneval aastal võtsin rohkemas osakaalus nädalasi- paarinädalasi positsioone, siis viimased paar kuud võtan kasumeid varem välja, ning sulgen enda positsioonid kiiremini. Alates märtsist olen kaubelnud suuresti ka just energia- ja toormeaktsiatega, milles olen võtnud pikemaajalisi positsioone,» ütles Ruusmann.

Kuigi börsidel on segased ajad, on üks indikaator, mis tema hinnangul olukorda hästi näitab:«Jälgin eriliselt hetkel USA võlakirjade intressimäärasid, mis on parim indikaator, ennustamaks suuri kõikumisi globaalsetel turgudel. Seda siis pikaajaliste investeeringute ostukohtade võimalikult varakuks nägemiseks. Rohkem rahasse ma tõmbunud ei ole, kuna saan kasutada kauplejana võimalusi nii tõusval kui ka langeval turul,» ütles Ruusmann.

Mida praegu raha kasvatamisel silmas pidada?

Kui tegu on pikema ajahorisondiga investeeringuga, siis leidis Ruusmann, et raha kasvatamine oleneb praegu sellest, kui hästi investor teab, kuhu, ja miks ta investeeris, ning ka investeerimisstrateegiast - ja teooriast. Kas tegu on pika- või lühiajalise investeeringuga?

«Kindlasti ei tohiks olla silmad suuremad kui kõht neil hetkedel, kui turud on volatiilsed, ning eeldusel, et osatakse argumenteeritult põhjendada oma investeeringut. Kui tegemist on pikaajalise investeeringuga, siis turu kõikumisi ei peaks igapäevaselt jälgima ning nende põhjal ennatlikke emotsionaalseid otsuseid tegema,» soovitab Ruusmann investoritel börsilangust rahulikult võtta.

Küll on Ruusmanni hinnagul praegu ideaalne hetk kõikide investorite jaoks, et järele mõelda, kas osatakse endale ikkagi põhjendada, miks investeering ikkagi tehtud sai, kui pikk on investeerimishorisont ning kas eesmärk on raha inflatsiooni eest kaitsta, või oodatakse ka reaalset tootlust?

Üks kindel langusmärk

Börsiindikaatoreid igapäevaselt jälgival Ruusmannil praegu tavainvestoritele häid uudiseid ei ole. «Fundamentaalsel tasandil näitavad märgid, et suurem langus turgudel on alles ees - USA võlakoormus, USA võlakirjade vähene nõudlus, tõusev inflatsioon, hinna-palga spiraal, turgudelt likviidsuse väljatõmbamine seoses USA Föderaalreservi rahapoliitika karmistamisega ja nii edasi. Tehnilisel tasandil: kui USA 10- aastaste võlakirjade intressimäärad tõusevad üle kolme protsendi, ja jäävad sinna rohkemaks kui paariks päevaks, on see minu jaoks tugev ohumärk, et turgudel võib alata suur langus,» hoiatas Ruusmann.

«Hetkel ei soovitaks ma isiklikult kasutada ostuhinna keskmistamise strateegiat inimesele, kes tahab enda raha kasvatada, sest sellega suurendatakse langeval turul ainult enda kahjumit. Ning karuturul müüakse seda, mida vaja, mitte seda, mida tahetakse müüa, nii et suure languse puhul ei jää ükski sektor puutumata,» rääkis Ruusmann. «Erandina näen nafta- ja energiainvesteeringuid. Kellel juba on investeeritud nendesse sektoritesse, siis julgeksin soovitada kindlasti osta juurde, ning mitte lasta kõigutada ennast sellest, kui müümine turgudel tõmbab ajutiselt alla ka nende sektorite hinnad,» rääkis Ruusmann.

Ta usub, et kui need sektorid ka langevad, saab see langus olema ajutine. Põhjus on järgmine: «Sest Euroopas on tulemas ka sel aastal talv hoolimata sellest, et Euroopa teeb nägu nagu talve ei tuleks, ja meil lisagaasi vaja ei lähe (Venemaalt tulnud gaasi asemel, mis moodustas Euroopasse imporditud gaasist 40 protsenti). Euroopas ootab ees talv, ning koos sellega ootab meid ees energiadefitsiit. USA on suuruselt teise gaasi eksportijana Venemaa järel lubanud saata Euroopasse nii palju gaasi kui Euroopal vaja läheb. Häda on lihtsalt selles, et USA-l pole piisavalt eksporditerminale, tal pole ka piisavalt gaasitankereid, mis tooksid lubatud puuduoleva gaasi Euroopasse. Mõttekohana - 15 miljonit kuupmeetrit gaasi, mis on USA võimekuses eksportida Euroopasse, moodustab kõigest 10 protsenti Venemaalt imporditud gaasist Euroopasse,» selgitas Ruusmann oma arutluskäiku. «Euroopa kollektivism on mõneti hämmastav: öeldakse, et Venemaale kehtestatud sanktsioonid on põhjendatud. Otseloomulikult on need põhjendatud, kuid kust saab siis Euroopa oma energia? Usun, et näeme veel suuri energiahinna tõuse,» oli Ruusmann energiasektori osas investori seisukohalt optimistlik.

Naftasektori puhul leiab Ruusmann, et siin on juba aastaid alainvesteeritud ja seda eelkõige suure rohepöörde tõttu. Seepärast on suletud tema sõnul mitmeid maardlaid ja praegu ei jõua pakkumine enam nõudlusele järele. «Saudi- Araabia on öelnud, et neil pole enam piisavaid naftavarusid. Uute maardlate avamise protsess võib võtta aga aastaid. Samas nõudlus [nafta järele] ei vähene, kuna roheenergiale üleminek võtab palju rohkem aega, kui arvatakse. Nii et kokkuvõtteks soovitaksin investeerida energia- ja naftasektorisse, et pikaajaliselt oma raha kasvatada. Ajastus pole isegi hetkel niivõrd oluline, kuna fundamentaalselt on hetkel täiuslik torm nende sektorite suureks hinnatõusuks lähima aasta jooksul, suure tõenäosusega juba sel aastal,» ütles Ruusmann.

Mis on turul paegu oluline?

Silmas tasuks kindlasti pidada USA Föderaalreservi otsuseid seoses intressimääradega, ja turuosaliste tõlgendust nendest otsustest, intressimäärasid, ja inflatsioonimäära. Ka rahavoogude liikumist kasvuaktsiatest väärtusaktsiatesse, mis näitab investorite riskiisu vähenemist, ning näitab majandustsüklite muutumist.

Kellel aga seda aega pole, siis peamiselt soovitaksin kindlasti üle vaadata, kuhu oled investeeritud ja miks. Kui tead – ja oled oma strateegias kindel - , siis hoia külma kõhtu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles