Euroopa Keskpank kutsus täna kokku ootamatu kriisikoosoleku: asi on halb (5)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Euro tähis ja Euroopa Liidu lipp: Euroopa keskpank peab täna kriisikoosolekut
Euro tähis ja Euroopa Liidu lipp: Euroopa keskpank peab täna kriisikoosolekut Foto: WOLFGANG RATTAY/Scanpix

Euroopa Keskpank kutsub täna turuosaliste üllatuseks kokku ootamatu kriisikoosoleku.

Kriisikoosolek tehakse täna Financial Timesi hinnangul eelkõige Itaalia ja teiste riikide võlakirjade tõttu, mis on keskpanga intressitõusu otsuse järel kontrolli alt väljunud. Suurte võlgadega riikides, nagu Itaalia ja Prantsusmaa, võib kõrgema euribori tõttu olla keeruline võlga teenindada ja see viib nad nn ohutsooni, kirjutas Financial Times.

Itaalia võlakirjade tootlus on kerkinud alates aasta algusest, kui Euroopa Keskpanga intressimäära tõusu otsust ootama hakati. Itaalia 10-aastase võlakirja tootlus on kerkinud 4% peale, mis on kõrgeim näit alates koroonaaja alguse paanikahetkest.

Samal ajal on Saksamaa 10-aastase võlakirja tootlus 1,7%. Kuigi Itaalia näiduga võrreldes võib see väike tunduda, tuleb meeles pidada, et aasta alguses oli see tootlus negatiivne ja investorid pidid võlakirja hoidmisele peale maksma.

Riikide jaoks on võlakirjade kõrge tootlus probleem, sest laenude teenindamine läheb neile üha kallimaks. Samas sunnivad kõrge inflatsioon ja pööraselt rallivad energiakulud riike aina enam kulutusi tegema, et rahvast ära toita.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles