Suur võrdlus: millises pangas saab kodulaenu fikseerida, kus on parimad tingimused

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Uusarendus.
Uusarendus. Foto: AS Merko Ehitus

Kuue kuu euribor muutus positiivseks eelmisel nädalal ja juulikuus võetakse baasintressi tõstmise tõttu kodulaenumaksja taskust igal kuul veelgi suurem hulk raha ära. Ühe variandina end selle vastu kindlustada on intressimäära fikseerimine, aga seda ei paku sugugi kõik pangad. Väga suure osa laenajate jaoks ei ole tegu ka rahaliselt mõistliku sammuga.

Aastaid on Eesti pankades kodulaenuga olnud lihtne: pank annab oma intressimäära + 6 kuu euribori otsa (viimastel aastatel 0, sest Eesti pangad miinuseuribori ei arvestanud, kuigi osa Euroopa panku seda tegid). See on kokku intress, mida laenuvõtjatel tasuda tuleb. Nüüd on euribor tõusma hakanud ning seepärast on päevakorda kerkinud võimalus kodulaenu intress pikemaks ajaks fikseerida, et euribori tõus kohe rahakotti oimetuks ei lööks.

Pankadest selle võimaluse kohta uurides selgus, et kõikjal fikseerimist teha ei saa ja osa pankades ei ole seda tingimuste tõttu ka mõistlik teha. Selgub, et pangad pakuvad praegu fikseerimiseks sellist uskumatut euriborimäära, milleni keskpangal veel niipea lootust jõuda ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles