Investor Liisi Kirch kaalub kinnisvara müüki

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Rahandus­ministeeriumis rahatarkuse koordinaator Liisi Kirch alustas oma tulude-kulude jälgimist 2010. aastal, kui asus esimesele erialasele tööle.
Rahandus­ministeeriumis rahatarkuse koordinaator Liisi Kirch alustas oma tulude-kulude jälgimist 2010. aastal, kui asus esimesele erialasele tööle. Foto: Urmas Luik

Investor Liisi Kirch, kes haldab oma varade portfelli koos abikaasaga, on praegu üle vaatamas oma kinnisvarapositsioone. Tehnoloogiaaktsiaid on ta tänavu aga juurde soetanud. Praegu ütleb investori kõhutunne, et turg langeb veel. Alljärgnevalt jagab Liisi Kirch oma rahaplaane:
 

Kui 2020. a kevadel koroonakriisi tõttu börsid kukkusid, siis oli see hea võimalus testida, kas kriisistrateegiad peavad. Investorid, nii ka mina, ootasid pikemat kukkumist, et siis põhjast juurde osta, aga küllap ei olnud mina ainus, kes õige ostukoha maha magas. See näitab selgelt kätte, et turu ajastamine on väga keeruline ning selle õppetunni võtsin 2020. kevadest heal meelel kaasa.

Ka nüüd, mil finantsvarade hinnad kõiguvad, näen, et kõige mõistlikum strateegia on jätkata regulaarselt ostmist. Nii oleme abikaasaga koos soetanud sel aastal Microsofti, Wise ja Alphabeti aktsiaid USA turult, ning oleme oste teinud mitmes jaos. Kõhutunne ütleb, et kukume veel - aga teisalt on mul õppetund omandatud: iial ei tea, millal langev turg taas tõusule pöörab.

Vaatame üle oma kinnisvarapositsioone - eelmisel aastal müüsime kaks objekti, sel aastal ostsime märtsis ühe juurde. Mõtleme veel ühe objekti müügile, sest korteri hind on teinud korraliku tõusu, ning edaspidi ilmselt nii kiirelt see ei kasva. Arvan, et hästi külm kalkuleerimine kinnisvara puhul on oluline nüanss, sest tihtilugu armuvad investorid ise oma objektidesse, eriti kui sinna on palju aega ja raha panustatud. Samuti pakun, et kiire inflatsioon ei aita kaasa tarbijate kindlustunde püsimisele, reaalpalga vähenemine kombinatsioonis euribori tõusuga võib valusalt lüüa peresid, kes on võtnud maksimaalses võimalikus mahus kodulaenu ning kel tuleb nüüd oma otsuste üle tõsiselt järele mõelda. See võib tekitada kinnisvaraturul häid ostukohti.

Üldisema soovitusena arvan, et rahapuhver nii meelerahufondina kui heade tehingute tabamiseks võiks olemas olla, samuti soovitan igaühel esmalt üle kontrollida, kas kasvavate kulude taustal laenumaksed ikka jõukohased on. Kui rahaasjad on korras, puhvrid olemas, siis investeerida ilma turupõhjasid jahtimata - regulaarselt, tuues nii keskmist ostuhinda madalamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles