Saksamaa väriseb: Gazprom võib katkestada gaasivarustuse enne, kui mahutid täis saavad (4)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Statistikaameti andmeil olid teenused küll 0,8 protsenti odavamad kui mullu augustis, ent Vitsuri hinnangul on see olulisel määral seotud energia odavnemisega.
Statistikaameti andmeil olid teenused küll 0,8 protsenti odavamad kui mullu augustis, ent Vitsuri hinnangul on see olulisel määral seotud energia odavnemisega. Foto: Ants Liigus

Saksamaa leht Handelsblatt kirjutas, et riiki tabas täna halb üllatus: Gazprom pani nende poole teele hulga vähem gaasi kui algselt planeeritud. Nüüd kardab Saksamaa, et Gazprom võib gaasivarustuse üldse peatada.

Saksamaa teatel vähendas Gazprom Nord Stream 1 kaudu liikuva maagaasi kogust. See on jõudnud umbes 40 protsendile Gazpromi tehnilisest võimekusest, kirjutab Handelsblatt. Gazprom põhjendas vähenenud gaasi hulka parandustöödega.

Saksamaa majandusminister Robert Habeck ütles, et olukord on tõsine, kuid Saksamaa varustuskindlus ohus ei ole. Mai alguses olid Saksamaa gaasimahutid ca 40% ulatuses gaasi täis.

Saksamaa jaoks on Nord Stream 1 kõige olulisem gaasivarustustoru. Sellepärast ajas Venemaa Euroopa Liidu saadiku sõnum riigi ärevusse. Nimelt teatas ta Peterburis toimuval majandusfoorumil, et kuna turbiinide remont Kanadas on probleemide otsa komistanud, siis võib juhtuda, et Nord Stream 1 pannakse üldse seisma.

«Ma arvan, et see oleks Saksamaa jaoks katastroof,» vahendas Handelsblatt Venemaa saadiku sõnu.

Euroopas hüppas gaasi hind selle jutu peale kohe taas üles ning rallis enam kui 20%. Ainuüksi juunikuu jooksul on maagaasi hind (TTF) kerkinud 80 eurolt 145 eurole.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles