Graafik Börsid langevad. Kuidas see aeg üle elada?

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kauplejad New Yorgi börsil. USA keskpanga otsus tõsta baasintressi mõjus aktsiaturule turgutavalt.
Kauplejad New Yorgi börsil. USA keskpanga otsus tõsta baasintressi mõjus aktsiaturule turgutavalt. Foto: Justin Lane/EPA/Scanpix

Pikki aastaid rahatrüki peal kestnud börsipidu on nüüd läbi saanud ja investorid üle maailma otsivad võimalusi, kuidas oma varandust sulamise eest kaitsta. Kõigepealt tuleb aga segased ajad üle elada.

Alates aasta algusest on maailma suuremad indeksid teinud läbi suuri kukkumisi, sel nädalal jõudis S&P 500 ametlikult karuturule ja ka Euroopa aktsiad pole sellest enam kaugel.

Pärast pikka tõusutsüklit, mil raha võis peaaegu valimatult igasse aktsiasse panna – isegi koroonaaeg polnud siin suur erand, pigem vastupidi –, on kätte jõudnud peojärgne pohmell. Investorid näevad, et inflatsioon on väga kõrge; sellest polekski suuremat hullu, kui majandus samal ajal kasvaks. Kuid asi on selles, et majanduskasv ei taha tulla, sellele paneb teiste tegurite seas oma piirid ette ka suur energiahindade tõus, mis inimeste ostujõudu räsib. Kui ostujõudu pole, pole ka tarvis toota.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles