Suur pensionifondide võrdlus: kes suudab karuturgu kõige paremini trotsida

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kui liita pensionifondide tootlusele ka Eesti hiidinflatsioon, saab olukorra ühe lausega kokku võtta: raha esimesel poolaastal pensionifondides sulas
Kui liita pensionifondide tootlusele ka Eesti hiidinflatsioon, saab olukorra ühe lausega kokku võtta: raha esimesel poolaastal pensionifondides sulas Foto: Toomas Huik

Teise samba fondidesse on tänase seisuga paigutatud 3,9 miljardit eurot pensionikogujate raha. Börsilangusest ei ole suutnud ükski fond kasu lõigata, küll on aga terve rida kaotajaid.

Pensionikeskuse andmete järgi on tänavu (s.o alates jaanuarist kuni tänaseni) suutnud parimat tulemust näidata LHV pensionifondid. Täpsemalt L ja M fond, mis mõlemad on suutnud alla üheprotsendise tootlusega siiski plussi jääda. Mõlema näol on tegu aktiivselt juhitud fondiga. L-pensionifondis on veidi üle poole paigutatud võlakirjadesse ja aktsiatesse, 10% rahasse. Suurima osakaaluga on üksikpositsioonidest Prantsusmaa riigivõlakirjad (ca 5,6%) ning erinevad Saksamaa riigivõlakirjad (ca 12% fondi koguväärtusest). Üksikaktsiatest moodustab ühe suurima, 2,7-miljonilise positsiooni USA uraanifirma Yellow Cake aktsia.

Teiste pakkujate pensionifondid pole praegu LHVle järele jõudnud, viiele LHV fondile järgneb ligi 9-protsendise langusega Swedbanki konservatiivne pensionifond, mis on võlakirju täis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles