J.P. Morgan: Euroopa toidukullerfirmasid ootab prognooside kärbe

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Bolti toidukuller. Pilt on illustreeriv.
Bolti toidukuller. Pilt on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter

Euroopa toidukullerfirmad on sunnitud oma prognoose aasta teisel poolel kärpima, sest rekordkõrge inflatsioon ja kasvavad laenukulud mõjutavad tarbijaid, ütlesid J.P. Morgani analüütikud esmaspäeval.

 

Maaklerfirma sõnul ei ole toidukullereid seni majanduslanguse tingimustes stressitestitud, ning kuna tegu on valikulise tarbekaupade sektoriga, ennustatakse tellimuste järsku langust, kirjutab Reuters.

Prognoosi aluseks on euroala inflatsioon, mis eelmisel kuul tõusis rekordilise 8,1 protsendini, mida on üle nelja korra rohkem Euroopa Keskpanga eesmärgist. Samuti ennustatakse, et Briti majapidamiste reaalsissetulek langeb sel aastal tõenäoliselt 2,2 protsenti, mis oleks suurim langus alates 1950. aastate algusest. Ka Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon ütles kuu alguses, et Suurbritannia majandus stagneerub 2023. aastal kõrge inflatsiooni tõttu.

J.P.Morgani hinnangul on toidukullerite sektoris jätkuvalt keeruline keskkond, mille tingivad kasvavad intressimäärad, vilets aastavõrdlus, kiiresti kasvavad tööjõukulud ja tarbijate üha ahtam eelarve.

«Investorite lootused paremale teisele poolaastale jäävad tõenäoliselt täitumata, sest kõrge inflatsioon ja kasvavad laenukulud hakkavad tarbijate eelarvet mõjutama,» ütles JPMi analüütik Marcus Diebel.

Maailma keskpangad kiirendavad inflatsiooni ohjeldamiseks intressimäärade tõstmist, kusjuures USA Föderaalreserv kiitis eelmisel nädalal heaks oma suurima intressitõusu enam kui veerandsajandi jooksul. Intressimäärade tõstmine tekitab aga hirmu üldise majanduslanguse ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles