Vene rubla on tõusnud 7 aasta tugevaimale tasemele dollari ja euro suhtes (4)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Vene rubla USA dollarite taustal.
Vene rubla USA dollarite taustal. Foto: Dado Ruvic

Vene rubla kerkis teisipäeval Moskva börsil dollari ja euro suhtes seitsme aasta kõrgeimale tasemele, mida toetasid kapitalikontroll ja võimalus teha kuu lõpus soodsaid maksumakseid, vahendab Reuters.

Pärastlõunase seiduga oli rubla dollari suhtes 2,1 protsendi võrra tugevam ehk 54,44 rubla dollari kohta. Varem oli rubla jõudnud 54,20 dollarini, mis on tugevaim tase alates 2015. aasta juunist. Euro suhtes kallines rubla 1,8 protsenti, kaubeldes 57,80 tasemel, mis oli päeva sees ka 57,0250 rubla euro kohta, mis oli tugevaim tase alates 2015. aasta maist.

Rubla, mis on sel aastal kogenud võrreldes teiste maailma valuutadega kõige tugevaimat kasvu, sõltub suurest Venemaa tooraineekspordist saadavast kõrgest tulust, impordi järsust vähenemisest ja kodumajapidamiste välisvaluutasäästude väljavõtmise keelust.

Vene tipp-poliitikud kasutasid ära möödunud nädalal Peterburis toimunud Venemaa iga-aastast majandusfoorumit, et rõhutada rubla hiljutist tugevust. Samas tuntakse muret, et see võib koormata majandust, mis on majanduslanguse äärel seoses karmide sanktsioonidega.

Rubla hinnale annavad tuge ettevõtted, kes peavad järgmise nädala alguses makse maksma. Ekspordile keskendunud firmade jaoks tähendab see dollari- ja eurotulude konverteerimist rubladeks.

 
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles