Rootsi elektriautotootja tegi eduka börsidebüüdi

PM Majandus
Copy
Polestar 2 elektriauto.
Polestar 2 elektriauto. Foto: Polestar

Rootsi elektriautode tootja Polestar alustas reedel börsil kauplemist, noteerides oma aktsiad Nasdaqi börsil pärast edukat ühinemist eriotstarbelise omandamisettevõtte ehk SPAC-iga.

 

Polestar Automotive Holding UK PLC aktsia kerkis oma esimesel kauplemispäeval reedel koguni 16 protsenti, pärast ühinemist eriotstarbelise omandamisettevõtte Gores Guggenheimiga.

Polestari aktsia, mis noteeriti Nasdaqi börsil sümboli PSNY nime all, sulgus reedel 13 dollari juures, mis on 1,77 dollari võrra kõrgem kui Gores Guggenheimi neljapäevane sulgemishind. Aktsia kauples reedel 10,41 ja 13,36 dollari vahel.

Polestar leppis septembris kokku, et see omandatakse Gores Guggenheimi poolt, et läbi nende noteerida börsil. Rootsi elektriautotootja on Volvo Car AB üksus, mis omakorda kuulub Hiina Zhejiang Geely Holding Groupile.

Tehinguga eraldati Polestarile 890 miljonit dollarit värsket kapitali, tänu millele kerkis ettevõtte turuväärtus üle 22 miljardi dollari. Polestar kavatseb kasutada ühinemisest saadavat tulu uute mudelite arendamise rahastamiseks ja uutele turgudele laienemiseks kogu maailmas, teatas ettevõte.

Polestar teatas 2021. aastal 1,9 miljardi dollari suurusest tulust, mis peaks tänavu pea kahekordistuma. Müügimaht peaks kasvama 29 000 sõidukilt 2021. aastal 50 000 sõidukini.

Rootsi ettevõte müüb praegu ühte sõidukit, 49 000 dollarit maksvat Polestar 2-te. Nende eesmärgiks on tuua veel sel aastal turule oma esimene linnamaastur ehk Polestar 3, mida plaanitakse toota Volvo tehases USAs.

Polestar läheb börsile ajal, mil elektriautotootjad on silmitsi kiiresti kasvavate toorainekulude ja tarneahela probleemidega. Rivian Automotive ja Lucid Group, mis läksid eelmisel aastal börsile, on oma tootmisplaane vähendanud tagasilöökide tõttu osade hankimisel. Riviani aktsia on võrreldes börsidel debüüdiga langenud umbes 70 protsenti ning Lucidi aktsia on samal perioodil langenud umbes 50 protsenti.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles