Wise lubab investoritele kasvu – aga aktsia sööstis langusesse

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti esimesed miljardärid Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann
Eesti esimesed miljardärid Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann Foto: Jake Farra

Täna avaldas Eesti juurtega Wise oma majandusaasta aruande: kui algul asus aktsia jõuliselt kerkima, siis ennelõunal süvenes hoopis väärtpaberi langus.

Wise teatas börsile, et suutis märtsikuus lõppenud majandusaasta (Wise'i enda arvutuste kohaselt 2022. majandusaasta) jooksul kasvatada müügitulu aasta varasemaga võrreldes 33 protsenti, 559,9 miljonile naelale.

Ärikasum oli sealjuures ligi 372 miljonit naela ja ärikasumi marginaal paranes 61 protsendile. Kui aruannet edasi lugeda, selgus aga tõsiasi, et firma puhaskasum halvenes aastaga 24,1 miljonilt naelalt 18,2 miljonile naelale. Kasum oleks olnud suurem, kuid firma võttis kuskilt sisse enam kui 17 miljoni naela jagu investeerimiskahjumit.

Samas teatas ettevõte, et on jätkuvalt kasvukursil ja 30-protsendised aastakasvud on see, mida nad prognoosivad.

See jutt oli börsiinvestoritele meeltmööda ning hommikutundidel asus aktsia Londoni börsil jõudsalt tõusma. Päeva edenedes pöördus tõus aga languseks ning lõunaks oli langus jõudnud 6 protsendi peale ning aktsia enda hind 3,5 naelale.

Wise'i aktsia alustas Londoni börsil kauplemist eelmise aasta 5. juulil. Alates sellest ajast on aktsia kaotanud 61 protsenti oma väärtusest. Üks põhjus, miks investorite meel mõru on, peitub Wise'i ühe looja Kristo Käärmanni viperustes Briti finantsjärelvalvega. Sealne maksuhaldur avastas, et Käärmann jättis vahepeal ligi miljoni euro eest makse tasumata ning tal tuli maksta mullu tagantjärgi trahvidena ligi pool miljonit eurot. Eile teatas finantsjärelvalve, et asi pole sellega sugugi lõppenud ning et nüüd alustatakse uurimist, kas Käärmann pole oma maksukäitumisega ka mõnda börsireeglit rikkunud. See tähendaks aga Käärmannile võimalikku juhikohalt eemaldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles