USA paneb Vene kaitsetööstust väidetavalt abistanud Hiina ettevõtted musta nimekirja

Erkki Erilaid
Copy
USA kaubandusministeerium Washingtoinis.
USA kaubandusministeerium Washingtoinis. Foto: Liu Jie

USA kaubandusministeerium lisas viis Hiina firmat musta nimekirja, sest nad toetasid väidetavalt Venemaa sõja- ja kaitseettevõtteid nii enne sissetungi Ukrainasse kui ka selle ajal.

Washington teatas, et taolised sanktsioonid saadavad «võimsa sõnumi» kõigile, kes toetavad Venemaa sissetungi Ukrainasse, vahendas Financial Times.

USA administratsioon lisas Hiina firmad nimekirja, kuhu sattunud organisatsioonidega keelatakse USA ettevõtetel nii kaubavahetus kui teised sidemed. Ülemaailmselt on tegu siiski vähetuntud Hiina ettevõtetega, nagu Connec Electronic, King Pai Technology, Sinno Electronics, Winnc Electronic ja World Jetta Logistics.

Reutersi andmetel lisati musta nimekirja veel 31 ettevõtet riikidest, mille hulka kuuluvad näiteks Araabia Ühendemiraadid, Leedu, Pakistan, Singapur, Ühendkuningriik, Usbekistan ja Vietnam. Kokku 36 lisatud ettevõttest 25 tegutses Hiinas.

«Meie otsus saadab organisatsioonidele ja üksikisikutele üle maailma võimsa sõnumi, et need, kes püüavad Venemaad toetada, lõigatakse sidemetest USAga ära,» ütles USA asekaubandusminister Alan Estevez.

Musta nimekirja kandmisest teatati, kuna USA on üha enam mures Pekingi ja Moskva vaheliste sidemete tugevdamise pärast. Hiina on andnud juba varem märku valmisolekust anda Venemaale sõjalist abi ja see käivitas Washingtonis häirekellad. Samas tunnistavad USA ametnikud, et seni puuduvad tõendid selle kohta, et Hiina oleks säärast abi Venemaale osutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles