Börsid kukuvad, juuni ähvardab võimsa languse lukku lüüa

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Juunikuus ähvardavad aktsiaturud võimsa languse lukku lüüa
Juunikuus ähvardavad aktsiaturud võimsa languse lukku lüüa Foto: ANTONIO BRONIC/Scanpix

Täna hommikul olid Aasia turud languses ning futuurid ennustavad languse jätkumist ka teistel börsidel.

Täna hommikul oli Aasia Dow üldindeks 1,3-protsendilises languses. Futuurid ennustavad languspäeva ka USA börsidele, sest hommikul on S&P 500 indeksfutuur juba üheprotsendilises languses.

Investoritele teevad muret kuuldused majanduse jahtumisest – näiteks USA küsitluste järgi on suurem osa ameeriklastest oma tarbimisharjumusi piirama hakanud – kiire inflatsioon, mis otsa ei taha saada ning intressimäärade tõus. Taustal terendab ka energiakriis, mis omakorda kaardid segi lüüa ähvardab.

Segased olukorrad on aga teadupärast pakkunud ettevõtlikele inimestele alati võimalusi. Ka muidu uimasevõitu suurtelt Euroopa börsidelt võib tänavu leida suuri tõusjaid. Näiteks Stoxx 600 indeksis on tänavune suurim võitja sõjatööstur Rheinmetall, mille aktsia on kerkinud 168 protsenti. Talle järgneb Saab 76 protsendi ja K&S AG 55 protsendi suuruse tõusuga.

USA S&P 500 indeksi tugevaimad on olnud Occidental Petroleum 104 protsendi, Hess 48 protsendi ja Valero Energy 45 protsendi suuruse tõusuga.

Täna ennustavad futuurid börsidel langustrendi jätkumist, mis tähendab, et turud võivad õhtuks korraliku languse lukku lüüa. Tänahommikuse seisuga on Stoxx 600 juunikuus kaotanud 6,8 protsenti ja S&P 500 7,6 protsenti, langus aga ähvardab süveneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles