Mitte ainult Eestis: kallis elekter on Saksamaal küttepuu hinna taevasse tõstnud (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Puuriit. Foto on illustreeriv.
Puuriit. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

Sarnaselt eestlastega on ka sakslased pööranud talve vastu valmistudes pilgu küttepuude poole: see on kaasa toonud enneolematu hinnatõusu.

Küttepuu kiirest hinnatõusust Eestis on palju räägitud: inimesed püüavad leida alternatiive, kuidas tuba ilma gaasi ja elektrita soojaks saada. Erametsakeskuse väljatoodud esimese kvartali andmete järgi maksis küttepuu ümarpuit juba 45,4 eurot tihumeetri kohta. ERR kirjutas äsja, et küttepuu ruumimeetri hind on ületanud juuni lõpuks 100 euro piiri ning üks pakkuja müüb kasehalgude ruumi juba hinnaga 160 eurot.

Sakslastel on täpselt sama mure: täpsemalt kardetakse, et kui Venemaa gaasikraani kinni keerab, istutakse sellel talvel külmas. Sellepärast on need, kellel on võimalik ahje kasutada, jõudnud üsna kiiresti lahenduseni: selle talve elame üle puupliidi taga!

Sakslaste plaan on aga kohaliku puiduturu uppi ajanud. Majandusleht Handelsblatt kirjutab, et kohalike puidutöösturitega rääkides selgus, et iseäranis nõutakse lehtpuud, kus varud on otsakorral, seevastu okaspuud on veel saadaval. Küttepuu hind on juba praegu mitmekordistunud. Kui puid osta kohalikust ehituspoest, siis on selle hind 180 eurot ruumimeeter. Sellepärast soovitab leht inimestel saada kokkuleppele kohaliku metsaametiga: nimelt on Saksamaal võimalik erikokkuleppena teatud piirkondades enda tarbeks ka ise puid teha, sellisel juhul jääb ruumimeetri hind umbes 45 euro juurde, kirjutab leht.
 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles