Austraalia keskpank sai intressitõstmisel hoo sisse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Austraallased peavad intressitõusu tõttu kodulaenude intressiks aina rohkem raha leidma
Austraallased peavad intressitõusu tõttu kodulaenude intressiks aina rohkem raha leidma Foto: Reuters/ScanPix

Austraalia keskpank tõstis täna taas baasintressimäära.

Tegemist on järjest kolmanda kuuga, kui keskpank tõstab inflatsiooniga võitlemiseks intressimäära, isegi kui see ähvardab tuua kaasa majanduslanguse.

Täna tõstis keskpank intressimäära poole protsendipunkti võrra, 1,35 protsendini. Nii hoos pole keskpank intressitõstmisega olnud alates 1994. aastast.

Keskpanga juht Philip Lowe lubas, et keskpank jätkab rahapoliitika normaliseerimist. Ta on veendunud, et majandus kannatab intressitõstmise välja. Tööpuudus on 50 aasta madalamal tasemele 3,9 protsendil ja vabade töökohtade arv ajaloo suurim. Perekondadel on ka pandeemia ajal tavaoludes ära kulunud tarvitamata jäänud rahajääk, mis kasvas pandeemia ajal 260 miljardi Austraalia dollarini ehk 172 miljardi euroni.

Samas mõjutab intressitõus kahe triljoni Austraalia dollari ehk 1,32 triljoni euro suurust kodulaenude mahtu. Kinnisvaraturg on hakanud võbisema.

Seni toimunud intressitõusud kasvatavad keskmist 620 000 Austraalia dollari ehk 409 000 eurost kodulaenu intressimakset kuus 400 dollari võrra. Samal ajal on kallinenud ka elekter, kütus ja toit.

Teise kvartali tarbijahinnaindeksilt oodatakse kuue protsendist või suuremat tõusu. Sellist inflatsiooni ei mäletata alatest aastast 2000, kui kehtestati üleriiklik käibemaks.

Ilma kütuse- ja toiduhindadeta inflatsioon võib kiireneda nelja protsendini, eemaldudes keskpanga 2-3 protsendisest eesmärgist. Seetõttu usuvad analüütikud, et augustis kostitab kekspank veel 0,5 protsendipunktise intressitõusuga. Aasta lõpuks peaks baasintressimäär tõusma vähemalt kolme protsendini, kirjutab Reuters.

Nomura ökonomisti Andrew Ticehursti sõnul on eksimisruumi vähe ja kui majandus saab löögi, võib Austraalias tulla uus aasta majanduslangusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles