Inglismaa keskpank hoiatas laenuandjaid majandusliku tormi eest

PM Majandus
Copy
Suurbritannia rahatähed.
Suurbritannia rahatähed. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix

Inglismaa keskpank hoiatas teisipäeval, et Suurbritannia ja maailma majandusväljavaated on aasta algusest saadik halvenenud, ning käskis pankadel suurendada kapitalipuhvreid, et tagada, et nad suudaksid tormi üle elada, vahendab Reuters.

«Maailma majanduse väljavaated on märgatavalt halvenenud. Üleilmsed finantstingimused tervikuna on märkimisväärselt karmistunud,» ütles Inglismaa keskpanga president Andrew Bailey pressikonverentsil pärast seda, kui BoE avaldas oma poolaasta finantsstabiilsuse aruande.

Briti pangad on keskpanga sõnul piisavalt hästi valmistunud isegi tõsise majanduslanguse üle elamiseks, kuigi nende kapitali suhtarvud, mis on endiselt tugevad, peaksid lähikvartalite jooksul veidi langema.

Finantspoliitika komitee liikmed kinnitasid, et BoE kahekordistab järgmise aasta juulis vastutsüklilise kapitalipuhvri määra 2-protsendini riskiga kaalutud varadest, ning ütles, et ta võib seda määra muuta mõlemas suunas sõltuvalt sellest, kuidas maailmamajandus areneb. Puhvri suurendamine 2-protsendini tähendab, et pangad vajavad täiendavalt 11 miljardit naela (12,8 miljardit eurot) kapitali, teatas Inglise keskpank.

Hoolimata elukalliduse süvenevast kriisist, kus inflatsioon liigub kahekohalise numbri poole, ütles keskpank, et pangad on vastupidavamad kodumajapidamiste ja ettevõtete võlakoormuse haavatavuse suhtes.

Samuti on rahvusvahelised institutsioonid, nagu IMF ja OECD, seisukohal, et Suurbritannia on majanduslanguse ja püsivalt kõrge inflatsiooni suhtes tundlikum kui teised lääne majandused, mis kõik kannatavad ülemaailmse energia- ja toormeturu šokkide tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles