Norilsk Nickel ja Rusal peavad kõnelusi uue metalligigandi moodustamise nimel

PM Majandus
Copy
Miljardärist ärimees Vladimir Potaninile kuulub enam kui kolmandik Norilsk Nickelist.
Miljardärist ärimees Vladimir Potaninile kuulub enam kui kolmandik Norilsk Nickelist. Foto: Maxim Shemetov

Norilsk Nickel on alustanud läbirääkimisi Rusaliga, et luua 58,5 miljardi euro suuruse väärtusega tööstusmetalligigant, kes suudaks paremini vastu seista Venemaa suhtes kehtestatud lääneriikide sanktsioonide mõjule.

Vladimir Potanin, kes on üks maailma rikkamaid mehi ja kelle kontrolli all on rohkem kui kolmandik Norilskist, ütles, et ta on nõustunud kõnelustega pärast Moskva alumiiniumitootja lähenemist, vahendab Financial Times.

Ta viitas vajadusele suurendada stabiilsust sanktsioonide vastu pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, mida oleks võimalik saavutada Norilski aktsionäride baasi edasise mitmekesistamisega. Potanin kontrollib oma ettevõtte Interros kaudu pea36 protsenti Norilskist, samas kui Rusalil on peaaegu 26-protsendiline osalus.

«Viimane ettepanek, mille me Rusalilt saime, oli arutada Norilsk Nickeli ja Rusali ühinemist,» ütles Potanin teisipäeval Vene ärikanalile RBC. «Me oleme selle idee uuesti läbi kaalunud... sest see võimaldab meil luua riikliku meistri.»

Kahe ettevõtte ühinemine looks ühe maailma suurima metallitootja, mille kombineeritud aktsiate turuväärtus on 58,5 miljardit eurot.

Pärast uudiseid ühinemisläbirääkimiste kohta tõusid Rusali aktsiad 5 protsenti, samas kui Norilski aktsiad langesid 11 protsenti, kuna kardeti, et ettevõtte heldet dividendipoliitikat muudetakse.

Norilsk Nickel on autotööstuse jaoks oluline tarnija, kes toodab niklit elektriautode akude jaoks ning pallaadiumi katalüsaatorite tarbeks, mis vähendavad bensiini- ja hübriidautode kahjulikke heitkoguseid. Euroopa roostevaba terase tööstus on samuti suur nikli ostja.

Rusal on suurim alumiiniumitarnija väljaspool Hiinat ning tema metalli kasutavad nii lääne autotootjad kui ka lennundustööstus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles