Hädas Sri Lanka palus Putinilt kütuseabi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Suvalistele sõidukitele enam kütust ei müüda, mis pani majanduskriisis srilankalasi kasutama teisi transpordivõimalusi
Suvalistele sõidukitele enam kütust ei müüda, mis pani majanduskriisis srilankalasi kasutama teisi transpordivõimalusi Foto: EPA/Scanpix

Kriisis ägav Sri Lanka president palus Venemaa presidendilt Vladimir Putinilt abi kütuse importimisel. Praegune majanduskriis on suurim alates iseseisvuse saavutamisest 1948. aastal.

Sri Lanka presidendi Gotabaya Rajapaksa sõnul olid tal Putiniga väga produktiivsed kõnelused.

Nädalavahetusel hoiatas Sri Lanka energeetikaminister, et varsti võib riigis kütus otsa saada. Kolmapäeval avaldasid Sri Lanka pealinnas Colombos sajad inimesed meelt valitsuse vastu.

«Ma palusin kütuse ostmiseks laenu,» ütles Rajapaksa. Lisaks palus ta taastada otselennuühendus Moskva ja Colombo vahel. Juunis peatas Aeroflot selle lennuühenduse.

«Olime üksmeelel kahepoolsete sideme tugevdamiseks turismi, kaubanduse ja kultuuri vallas,» lisas ta.

Sri Lanka on juba kuude kaupa ostnud Venemaalt kütust, kuid nüüd ollakse valmis ostma veelgi rohkem.

Sri Lanka püüab lahendada majanduskriisi, püüdes saada finantsabi ka Indialt ja Hiinalt. Seni pole suudetud lahendada kütuse, elektri, toidu ja muude esmatarbekaupade puudust.

Täna tõstis Sri Lanka keskpank laenamise baasintressimäära ühe protsendi võrra, 15,5 protsendini. See on 21 aasta kõrgeim intressimäär. Juunis tegi aastane inflatsioon 54,6 protsendiga rekordi, kirjutab BBC.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles