Tuul ja päike kergitasid juunis Enefit Greeni tootmismahtu

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tuulepark
Tuulepark Foto: Eero Vabamägi

Enefit Green teatas börsile, et suutis juunikuus rohkem energiat toota, erandiks oli ainult Poola, kus tootmine langes.

Enefit Green tootis juunis 62,8 GWh elektrienergiat ehk 17,5% võrra rohkem eelmise aasta sama perioodiga võrreldes. Tootmistulemust mõjutas enim 22,4% tuuleenergia toodangu kasv, kuid kasvu toetasid ka päikese- ja koostootmise segment (vastavalt 15,5% ja 6,0% kasvu).

Juunikuised tuuleolud on keskmisel tuuleaastal ühed tagasihoidlikumad. Käesoleva aasta juunis mõõdetud kuu keskmine tuulekiirus Eesti ja Leedu tuuleparkides oli vastavalt 5,0 m/s ja 4,7 m/s (juunis 2021 vastavalt 4,8 m/s ja 4,6 m/s). Eesti tuulekiirused olid kuusiseselt varieeruvamad kui Leedus ning nii andsid üksikud paremate tuuleoludega päevad Eestis oluliselt parema toodangu kasvu kui Leedus. Riikide lõikes kasvas energiatootmine mahu poolest enim Eestis, protsentuaalselt aga Lätis. Poolas aga langes energiatootmine 8,5%.

Teise kvartali kokkuvõttes kasvas elektritoodang 5,7% 270,5 GWh-ni. Absoluutnumbrites vedas kasvu tuuleenergia toodang (+4,4%) ja suhtelisel baasil päikeseenergia toodang (+29%).

Soojusenergia toodang kasvas juunis 2022 aastataguse perioodiga võrreldes 7,7% võrra 48,6 GWh-ni ning teise kvartali kokkuvõttes 4,3% võrra 152,0 GWh-ni.

Pelletitoodang kasvas juunis 2022 aastataguse perioodiga võrreldes 87,1% võrra 14,4 tuhande tonnini ning teise kvartali kokkuvõttes 35,2% võrra 35,7 tuhande tonnini. Teises kvartalis on pelletitoodangu aastased kasvunumbrid olnud kõikuvad erinevate baasefektide tõttu (planeeritud hooldusseisaku ajastuse erinevus ning ilmastikust tingitud tootmisseisak eelmise aasta juunis).

Enefit Greeni aktsia on tänavu kukkunud 2,8% 3,93 euro tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles