Kanada keskpank tõstis järsult baasintressimäära

PM Majandus
Copy
Kanada dollari münt, mida tuntakse «Loonie» hüüdnime all.
Kanada dollari münt, mida tuntakse «Loonie» hüüdnime all. Foto: MARK BLINCH

Ka Kanadas tõusevad hinnad kiiresti. Vastusena on riigi keskpank tõstnud baasintressimäära koguni ühe protsendipunkti võrra.

 

Kanada keskpank on võitlemas pea 24 aasta suurima intressitõusuga inflatsiooni ja majanduse ülekuumenemise vastu. Rahapoliitika valvekoerad tõstsid kolmapäeval baasintressi ühe protsendi võrra 2,5 protsendini, vahendab Reuters.

Kanada keskpank seisab praegu silmitsi hüppeliselt kasvava inflatsiooniga. Hinnad on viimasel ajal tõusnud viimase 40 aasta kiireimas tempos. Hinnatõus jätkub eeldatavasti veel mõnda aega.

Mais tõusis Kanada inflatsioonimäär 7,7 protsendini võrreldes 6,8 protsendiga aprillis. Pärast seda, kui USA Föderaalreserv tõstis juuni koosolekul intressimäärasid 0,75 protsendipunkti võrra uude vahemikku 1,50 kuni 1,75, oodati laialdaselt, et ka Kanada keskpank otsustab intressimäärade tugeva tõstmise kasuks.

Kanada rahapoliitika järelevalveametnikud ütlesid, et majanduses valitseb selgelt ülemäärane nõudlus ning inflatsioon on kõrge ja laienemas. Samuti eeldavad ettevõtted ja tarbijad, et kõrge inflatsioon kestab kauem. Seetõttu otsustati kõrgemate intressimäärade kehtestamist ettepoole tuua, selgitas keskpank. Kanada keskpank hoiatas ka, et nad prognoosivad lähikuudel keskmiseks inflatsioonimääraks umbes kaheksa protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles