Pangad, krüpto, ravimid: nende aktsiatega on eestlased viimastel kuudel kõige enam tehinguid teinud

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
AS Merko Ehitus
AS Merko Ehitus Foto: Tairo Lutter

Swedbank avaldas, milliste väärtpaberitega lõppenud kvartalis kõige enam tehinguid tehti. Ülevaatest lähetub, et kinnisvarafirmad ja Wise on eestlaste usaldust kaotamas.

Swedbanki andmetel oli nende klientidel teises kvartalis kõige suurem huvi tehnoloogiasektori, panganduse, ehituse ja logistika vastu. 

Kõige enam ihaldasid sealsed investorid järgmisi aktsiaid ja neid osteti kõige enam:

Šiauliu Bankas

Enefit Green

Tallinna Sadam

Coop Pank

Ignitis Grupe

LHV Group

Apranga

Ericsson

Tesla

Tallinna Kaubamaja

Kõige enam müüdi aga järgmisi aktsiaid portfellist maha:

Alibaba Group

Carnival Corp

Merko Ehitus

Meta Platforms

Wise

Nordecon

Harju Elekter

Tallink

AMC Entertainment

Telia

Swedbank Marketsi spetsialist Rainer Saad kommenteeris lähemalt põhjuseid, miks üht või teist aktsiat rohkem osteti:«Klientide lemmik Šiauliu Bankas teenis esimeses kvartalis 17,1 miljonit eurot tegevuskasumit, mis ületas mulluse esimese kvartali sama näitaja kümne protsendiga,» rääkis ta Leedu panga kohta, mille aktsia on Balti börsidel vaat et enamkaubeldud väärtpaber.

Enefit Greeni aitasid kergitada esimese kvartali tulemused: äritulud suurenesid 58% ja kulumieelne ärikasum 75%, puhaskasumit teenis ettevõte üle kahe korra eelmisest aastast rohkem. Tema Leedu konkurent Ignitis parandas samuti tulemusi.

Tallinna Sadama puhul rääkis Saad, et vaatamata rasketele oludele suutis Tallinna Sadam esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvatada müügitulu 7,1% ning puhaskasumit 5,1%.

Müügipoolelt tõi Saad välja, et kuigi Alibaba eelmise kvartali tulemused oli oodatust paremad, ei ole aktsia hind tõusnud tagasi aasta alguse tasemele. Kruiisilaevafirma Carnival Corp aga kaotab turuosa ja raha ja palju positiivset tal selle eest investoritele ette näidata pole.

Kui võtta eraldi ette juunikuu numbrid, siis näeb nimekiri teistmoodi välja. Ostude tipus troonis juunikuus aktsiaspliti teinud LHV Group, maha müüdi kõige enam koroonapandeemias tugevaks muutunud Pfizeri aktsiat. Samuti läks müüki krüptosula käes pihta saanud Coinbase´i aktsia.

Ostetud:

LHV Group

Enefit Green

Cleveron Mobility

Tesla

Nio

Tallinna Kaubamaja

Šiauliu Bankas

Tallink

Unibail-Rodamco-Westfield

Fortum

Müüdud:

Pfizer

Alibaba Group

Merko Ehitus

Daqo New Energy

Lufthansa

Roku

Shopify

Ignitis Grupe

Huhtamäki

Coinbase

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles