Hiinas käärib kodulaenuvõtjate mäss (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiinlased nõuavad Zhengzhous pankadest tagasi oma elusääste
Hiinlased nõuavad Zhengzhous pankadest tagasi oma elusääste Foto: Reuters/ScanPix

Täna kukkusid Hiina kinnisvaraarendajate aktsiad, sest koduostjad ähvardavad lõpetada pooleliolevate korterite ees laenumaksete tegemise. Pekingi regulaatorid püüavad olukorda rahustada jutuga, et kohalikud omavalitsused aitavad, et kinnisvara valmib õigeaegselt.

Juba nädalaid levivad sotsiaalmeedias ähvardused peatada laenumaksed pooleli kinnisvaraprojektidele. See süvendas investorite muret, et veerandi riigi kogutoodangust moodustava kinnisvarasektoriga võivad olla lood halvasti. Kinnisvaraarendus on viimasel paaril aastakümnel vedanud maailma suuruselt teise majanduse kasvu, kirjutab Reuters.

Veel pole selgust, kas koduostjad on hakanud ähvardusi ellu viima.

Tänane arendajate aktsiate hinnalangus toimus hoolimata sellest, et Hiina riigimeedia kirjutas Hiina pangandus- ja kindlustusjärelevalvet tegeva anonüümse ametniku juttu, et regulaatorid suurendavad koordinatsiooni ehitusvõimudega ja Hiina keskpank tagab kohalikele omavalitsustele toe, et garanteeritaks õigeaegne kinnisvara valmimine.

Neljapäeva öösel teatas Xi’ani kohalik regulaator, et nad karmistavad kontrolli tagatiskontode üle ja hoolitsevad selle eest, et koduomanike sinna tehtud sissemakseid ei kantaks illegaalselt kinnisvaraarendajatele.

Analüütikud hoiatasid, et laenumaksete streik tapaks kapitalinäljas kinnisvarasektori ja lööks panku suurte laenude mahakandmisega.

«Enne läheb halvemaks, kui paremaks,» ütles Gavkal Dragonomicsi Hiina rahandusanalüütik Xiaoxi Zhang. «Hiina on otsustanud langetada kinnisvaraarendajate võetud finantsvõimendust, kuid valitsus püüab jätkuvalt vältida neile suures mahus likviidsuse pakkumist. Kulub aega, enne kui suudetakse luua mingisugused sihitud meetmed.»

Lisaks kinnisvaraarendajate aktsiatele sattusid löögi alla ka pankade aktsiad. Investorid kardavad, et kui laenumaksete peatamise ohtu ei saada kontrolli alla, siis hakkab see lumepallina veerema ja halvendama pankade laenuvõimekust.

OCBC Banki Suur-Hiina analüüsijuht Tommy Xie ütles, et laenude mitteteenindamisest võib saada kiiresti kinnisvaraarendajate likviidsuskriis, mis kasvab finantskriisiks. Ta lisas, et keskvalitsus peab kiiresti sekkuma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles