Uus valitsus tahab Eesti investorite kaardid sassi lüüa – aga ei tea veel, millal (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus Foto: Remo Tõnismäe

Eelmisel nädalal sai paika uus valitsuskoalitsioon ning see tõi Eesti investoritele kolm märgilise tähtsusega uudist. 

Napilt kaheksaleheküljelises koalitsioonileppes seisis, et uus kolmikvalitsus tahab veelgi enam riigiettevõtteid osaliselt erastada. Vähemalt ühe puhul ei tulnud otsus liiga ootamatult: kui Enefit Green mullu börsile tuli, andis riik käest hulga väiksema osa aktsiaid, kui alguses kokku lepitud sai. Nimelt liikus börsiaktsionäride kätte 22,8 protsenti ettevõtte aktsiatest. Ülejäänu jäi riigifirma Eesti Energia kätte. Kuid valitsusel on plaanis anda ära kokku 49 protsenti ettevõttest.

Millal see toimub? Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus ütles Enefit Greeni börsiplaanide kohta, et detailne ajakava ja ettevalmistus käib börsireeglite kohaselt ja on ettevõtte korraldada. «Taastuvenergia investeerimisvajadused on lähiajal suured ja ambitsioon taastuvenergia võimekuste kiireks lisandumiseks kõrge. Enefit Greeni järgmise osa börsile viimine võimaldab Eesti inimestel saada osa ka energiasektori kasvust,» ütles Pentus-Rosimannus.

Kuigi ajakava hoitakse salajas, ei ole tõenäoline, et enne sügist midagi tehakse, sest traditsiooniliselt on juuli-august olnud Tallinna börsil vaiksed kuud ja investorid naudivad suvepuhkust. Enefit Greeni börsiletulek mullu oktoobris osutus viimaste aastate suurimaks börsileminekuks ja investorid jooksid aktsiale tormi, enamik suuremaid märkijaid sai aktsiaid vaid näpuotsaga ja esimesel kauplemispäeval kerkis aktsia 20 protsenti. Kui aktsiat sai märkida 2,9 euroga, siis täna kaupleb aktsia börsil 3,99 euro tasemel.

Kuid see pole veel kõik: uus valitsus uurib, kas saab börsile viia ka Eleringi ja Elektrilevi aktsiad. Tõsi, teiste börsifirmade erastamisest on räägitud juba aastaid, kuid konkreetseid samme pole valitsused veel ette võtnud. Ka praegu pole kindel, kas üldse tehinguks läheb, sest kogu projekt on uurimisfaasis. Rahandusministeeriumist saadud vastuse järgi pole kindel isegi mitte see, millal välja uuritakse, kas börsile minnakse või mitte, saati siis täpsem ajakava.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles