Swedbanki kodulaenude maht ületas esmakordselt nelja miljardi euro piiri

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbank Eesti juht Olavi Lepp on rahul, et iga teine kodulaen võetakse Eestis Swedbankist
Swedbank Eesti juht Olavi Lepp on rahul, et iga teine kodulaen võetakse Eestis Swedbankist Foto: Remo Tõnismäe, Postimees/Scanpix

Swedbanki kodulaenude maht ületas esimest korda nelja miljardi euro piiri, teatas pank teise kvartali majandustulemuste teates.

Eestis on viimast pea kahte aastat iseloomustanud eriliselt aktiivne kinnisvara- ja eluasemelaenuturg. Aastatel 2020–2021 kasvas Eestis väljastatud kodulaenude arv rohkem kui kolmandiku võrra. Kodulaenu keskmine summa oli mullu 103 000 eurot. Nelja miljardi piiri ületamine on Swedbanki jaoks märgilise tähtsusega ning saab öelda, et pea iga teine kodulaen on võetud Swedbankist, kommenteeris tulemusi Swedbank ASi juht Olavi Lepp.

Swedbank ASi eraklientide laenumahud kasvasid 6 protsenti ja äriklientide omad 9 protsenti. Hoiused kasvasid 6 protsenti. Esimesel poolaastal väljastati eraisikutele uusi laene kogusummas 575 miljonit eurot ja ettevõtetele 625 miljonit eurot.

Tulud vähenesid 2 protsendi võrra, seda väiksemate teenustasu- ja kauplemistulude tõttu.

Puhas intressitulu kasvas ühe protsendi võrra, kasvu toetasid suuremad laenumahud.

Pensioni II samba väiksem portfell ja väiksem tulu maksetest vähendas puhast teenustasutulu 4 protsenti. Suurem aktiivsus kaartides tasandas negatiivset mõju.

Puhastulu finantsinstrumentidelt vähenes 5,1 miljonit eurot, tingituna realiseerimata kahjumitest varahalduse ning kindlustuse valdkonnas, mille negatiivset mõju vähendas suurem tulu valuutakauplemise tehingutest.

Muud tulud kasvasid 12 protsenti, eelkõige kasvanud kindlustustulude ning suuremate Swedbanki grupile müüdavate teenuste tõttu.

Kulud kasvasid 10 protsenti. Kulude tõusu peamisteks põhjusteks olid suuremad personalikulud, kommunaalkulud, rahapesuvastase võitluse ning teiste Swedbanki grupist sisse ostetavate teenuste kulude kasv. Samuti kasvasid digilahendustega seotud kulud ja investeeringud.

Eeldatavad krediidikahjud 2022. aasta esimeses pooles ulatusid -0,8 miljoni euroni; 2021. aasta samal ajal oli vastav näitaja 10,6 miljonit eurot.

Swedbank ASi 2022. aasta esimese poolaasta kasum oli 90,9 miljonit eurot. Võrreldes 2021. aasta esimese poolaastaga oli kasum 0,7 miljoni euro võrra suurem, mis on tingitud peamiselt väiksematest eeldatavatest krediidikahjudest.

«Panga äritulemused on olnud stabiilselt tugevad. Samas on teise kvartali tegemistesse andnud tugevat tooni kõrge hinnakasv ja jätkuv Venemaa sõda Ukrainas, mis on mõjutanud eeskätt ettevõtete tarneahelaid ja tõstnud ostuhindasid. Arvestame, et senine kiire hinnakasv jätkub kolmandas kvartalis ning teisel poolaastal mõjutavad nii majapidamisi kui ka ettevõtteid eelkõige kõrged energiahinnad. Finantspuhvrite olemasolu saab sel perioodil olema raskuste vältimisel esmatähtis, kuid oleme valmis koos klientidega leidma pikaajalisi lahendusi ka võimalike raskuste korral. Swedbanki kodulaenuportfell ületas nelja miljardi euro piiri ning nõudlus kodulaenude järele püsib endiselt kõrge. Jätkame turu suurima pangana finantseerimislahenduste pakkumist oma klientidele vastavalt nende vajadustele,» ütles Swedbank ASi juht Olavi Lepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles